Photo by CDC on Unsplash

5 θρεπτικά φαγητά για το σχολείο & αντίο κυλικείο!

/

Ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολεί τις μαμάδες καθημερινά είναι τι φαγητό θα πάρουν στο σχολείο τα παιδιά τους. Και επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του κυλικείου και του ανθυγιεινού σνακ, όσο και αν εμείς οι γονείς να προσπαθούμε, σας παρουσιάζω τα πέντε πιο εύκολα και υγιεινά σνακ που θα ετοιμάσετε για τα παιδιά στο σχολείο.

Κοτόπουλο με ρύζι και ξηροί καρποί

Ξεκοκαλίζουμε 1 μικρή μερίδα από το ψητό κοτόπουλο της προηγούμενης ημέρας και το
κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Το ανακατεύουμε με λίγη μουστάρδα απαλή, λίγη
πάπρικα γλυκιά, αλατοπίπερο και ρίγανη. Βάζουμε στο μπολ φαγητού 1
μερίδα βρασμένο ρύζι (μαζί με βρασμένα λαχανικά, όπως αρακά ή καρότα)
και από πάνω ρίχνουμε το κοτόπουλο.

Για επιδόρπιο, τους δίνουμε σταφίδες με αμύγδαλα καβουρδισμένα σε τηγανάκι
για 2-3 λεπτά.

Λαδερό – γιαούρτι – ροδάκινο

Βάζουμε στο μπολ φαγητού μία μερίδα με το μπριάμ της προηγούμενης ημέρας (ή κάποιο άλλο λαδερό που τους αρέσει, όπως φασολάκια, αρακά ή γεμιστά κ.ά.) χωρίς πολλά ζουμιά. Τα λαδερά είναι ιδανικά για το σχολείο, γιατί τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου. Συμπληρώνουμε με αφράτα μικρά παξιμάδια, σταρένια, κρίθινα λαδιού ή όποια τους αρέσουν. Ταιριάζουν πολύ και τα χαρουποπαξίμαδα, που έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και πιθανόν να τους αρέσουν. Βάζουμε σε ισοθερμική τσάντα και ένα κεσεδάκι με γιαούρτι στραγγιστό (σε κάποια σχολεία έχουν και ψυγείο όπου μπορούν να τα αφήσουν) και ένα ροδάκινο ή άλλο φρούτο. Τα παιδιά μπορούν να συνοδεύσουν το μπριάμ με το μισό γιαούρτι και τα μισά παξιμάδια και στο υπόλοιπο γιαούρτι να σπάσουν με τα χέρια τους τα υπόλοιπα παξιμαδάκια και να συνοδεύσουν το φρούτο τους.

Αυγό – τσιπς κολοκυθιού – απίθανο γλυκό επιδόρπιο

Βράζουμε 2 φρέσκα αυγά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό), ώστε να γίνουν σφιχτά. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε 4 φέτες το καθένα ή στη μέση σε ένα μπολ. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Συμπληρώνουμε με τραγανά μπαστουνάκια τηγανητού κολοκυθιού: Κόβουμε 2 μέτρια κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια: τα κόβουμε πρώτα σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. και κάθε φέτα την κόβουμε σε λωρίδες 1 εκ. Αν δούμε ότι έχουν σπόρια στο κέντρο, αφαιρούμε αυτά τα κομμάτια, γιατί είναι υπερβολικά μαλακά. Τα αλατίζουμε και τα περνάμε από μπόλικο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν, περίπου για 2-3 λεπτά.

Για επιδόρπιο, προμηθευόμαστε ένα μικρό σταφιδόψωμο και το κόβουμε εγκάρσια στη μέση. Ανακατεύουμε 2 κουτ. γλυκού άλειμμα σοκολάτας (καλής ποιότητας) με 1 κουτ. γλυκού ταχίνι, 2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένες σταφίδες και λίγα αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα στον πολυκόφτη και κλείνουμε σε σάντουιτς.

Αλμυρό κέικ – λαχανικά – φρουτοσαλάτα

Βάζουμε στο μπολ φαγητού 2-3 φέτες από ένα αλμυρό κέικ της αρεσκείας μας. Συμπληρώνουμε με 6-7 ολόκληρα ντοματίνια, καλά πλυμένα. Για το τέλος, σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα αγαπημένα φρούτα του παιδιού, όπως ροδάκινο, μήλο, μπανάνα κ.ά., και προσθέτουμε λίγες ρώγες σταφυλιού. Περιχύνουμε με λίγο μέλι θυμαρίσιο και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Μακαρονοσαλάτα με ωμά λαχανικά

Ετοιμάζουμε μια σαλάτα ζυμαρικών με βίδες, κοχυλάκια ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά που τους αρέσουν, 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 2-3 ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι, και ένα ψιλοκομμένο μικρό αγγουράκι ή κολοκυθάκι. Προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας ανθότυρο φρέσκο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο (αν τους αρέσει).

Οι εύκολες συνταγές για δύσκολα παιδιά είναι πολύ ωραίο στοίχημα! Για να ενισχύσετε τη σχέση του παιδιού με το φαγητό, καλό είναι να ετοιμάζουμε τα γεύματα παρέα κάνοντας τη μαγειρική παιχνίδι!

Συνταγές : gastronomos.gr