4 ιδέες για να προετοιμάσετε τα παιδιά για την επιστροφή στις τάξεις

/

Ίσως μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες που κάθε οικογένεια αναγκάζεται να κάνει είναι η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο μετά από το διάλλειμα του καλοκαιριού. Και είναι απολύτως λογικό να σας δυσκολεύει. Μετά από ένα τόσο μεγάλο διάλλειμα δεν είστε απόλυτα σίγουροι για το πώς θα καταφέρετε να επαναφέρετε το παιδί σας στη σωστή «διάθεση» για το σχολείο. Γι’ αυτό εδώ θα δούμε μερικές χρήσιμες ιδέες.

  1. Να επαναφέρετε σταδιακά τη δομή του προγράμματος

Το πρώτο πράγμα που φεύγει από τις ζωές των παιδιών με το που ξεκινά το καλοκαίρι είναι το αυστηρό πρόγραμμα. Η συνηθισμένη ρουτίνα του σχολείου διακόπτεται από βόλτες, παιχνίδι και μπάνια στη θάλασσα και ο ύπνος μετακινείται συνήθως πιο αργά το βράδυ. Οπότε είναι σημαντικό να επαναφέρετε σταδιακά μια δομή στο πρόγραμμά τους. Λίγο πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά φροντίστε να ξυπνούν όλο και νωρίτερα το πρωί και να κοιμούνται πιο νωρίς το βράδυ. Αυτό θα τα βοηθήσει να μπουν στο πρόγραμμα που θα έχουν όλη τη χρονιά.

  1. Βοηθήστε τα παιδιά με το άγχος

Είναι καλή ιδέα να συζητήσετε με τα παιδιά σας για την επιστροφή στο σχολείο. Αν εσείς έχετε άγχος για τη διαδικασία, φανταστείτε το δικό τους! Βοηθήστε τα, λοιπόν, να δουν και τη θετική πλευρά της επιστροφής. Τονίστε ότι θα δουν και πάλι τους φίλους τους στα φροντιστήρια https://www.en-taksi.gr/frontistiria/  και στις τάξεις τους, ότι θα ξεκινήσουν καινούργια, ενδιαφέροντα μαθήματα κ.ο.κ. Και μια που αναφερθήκαμε στο θέμα των φροντιστηρίων…

  1. Κανονίστε από νωρίς τις έξτρα δραστηριότητες

Είτε αυτές αφορούν τα φροντιστήρια των παιδιών είτε τα χόμπι τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να κανονίσετε από νωρίς τις δραστηριότητές τους. Είναι καλή ιδέα να μην περιμένετε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά για να προσθέσετε δραστηριότητες στο πρόγραμμα των παιδιών, καθώς αυτό θα διαταράξει εκ νέου τη ρουτίνα τους.

  1. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα

Πλέον θα έχετε συνηθίσει τις καθιερωμένες αγορές για τα απαραίτητα αντικείμενα που τα παιδιά θα χρειαστούν στο σχολείο. Τσάντες, αμέτρητα τετράδια, μολύβια, υπογραμμιστικά κ.τ.λ. Φυσικά, αυτή είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να κάνετε παρέα, ώστε να μπορέσουν και τα παιδιά να επιλέξουν τα πράγματα που τα εκφράζουν και που τα κάνουν να νιώθουν όμορφα, εφόσον θα τα συνοδέψουν όλη τη χρονιά. Και αυτές οι αγορές είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήσετε για την τελευταία στιγμή.

Θα λέγαμε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να κρατήσουν τα παιδιά τις αναμνήσεις από το διασκεδαστικό τους καλοκαίρι, αλλά να μην λυπούνται υπερβολικά που τελείωσε. Δεν θα καταλάβουν καν πώς έφτασε το επόμενο!