Οι παροχές και η λειτουργεία μιας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων

Υπάρχουν καταστάσεις στη ζωή που είτε αναγκάζουν είτε τα άτομα επιλέγουν να φιλοξενηθούν ή να μείνουν οικεία ή συγγενικά τους πρόσωπα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η επιλογή αυτή πηγάζει από την ανάγκην τους,  να μπορέσει η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων https://www.agstylianos.gr/  που θα επιλέξουν, να τους παρέχει την κατάλληλη φροντίδα σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης αλλά και ανάλογα με τα προβλήματα υγείας τα οποία ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει.

Έτσι η επιλογή γίνεται ανάλογα τις παροχές που υπάρχου, το περιβάλλον αλλά και το προσωπικό.

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων φιλοξενεί ,για όσο διάστημα επιθυμεί ο καθένας, άτομα που έχουν την ανάγκη για συνεχή βοήθεια και φροντίδα με βάση τις καθημερινές τους ανάγκες.

Συνήθως τα άτομα δεν έχουν τη δυνατότητα να μένουν μόνοι τους σε ένα χώρο, χωρίς την απαραίτητη φροντίδα από τρίτους.

Αρχικά κατά την διάρκεια της φιλοξενίας του ηλικιωμένου στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων,  παρέχεται 24ωρη επίβλεψη από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρη παρακολούθηση για την υγεία τους ασθενούς. Ακόμα παρέχεται βοήθεια από το καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό σε όλους τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται όπως προϊσταμένους νοσηλευτές, φροντιστές, μάγειρες και καθαρίστριες για τις καθημερινές δραστηριότητες. (φαγητό, βοήθεια με το μπάνιο, καθαρά ρούχα, προσωπική περιποίηση του ασθενούς κ.ά)

Επίσης στη μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων παρέχονται θεραπευτικές υπηρεσίες τρεις με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, με την βοήθεια φυσιοθεραπευτή, λογοθεραπευτή κι εξειδικευμένου γυμναστή για τους ηλικιωμένους. Ο φυσιοθεραπευτής και ο λογοθεραπευτής παρέχει τις ανάλογες θεραπείες σε όσους από τους ασθενείς έχουν την ανάγκη, ενώ ο γυμναστής είναι αρμόδιος να οργανώνει καθημερινά  ασκήσεις απασχόλησης κι ενδυνάμωσης για όλους τους φιλοξενούμενους της μονάδας με αποτέλεσμα να μπορούν να αυτονομηθούν στις προσωπικές τους ανάγκες. (περπάτημα κλπ.)

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων παρέχει την ευκαιρία, 2-3 φορές την εβδομάδα, στους ηλικιωμένους να συνομιλούν με έναν ειδικό ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, έτσι ώστε να τους βοηθήσει να έχουν μια υγιής ψυχική κατάσταση!

Ακόμα στο καταρτισμένο προσωπικό μιας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων συμπεριλαμβάνονται κι ιατροί με εξειδικευμένες ειδικότητες όπως καρδιολόγος, ορθοπεδικός, νευρολόγος, οδοντίατρος,, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την καθημερινή ιατρική περίθαλψη αλλά και για έκτακτα συμβάντα που μπορεί να συμβούν.

Κάθε μονάδα φροντίδα ηλικιωμένων απαρτίζεται από εξειδικευμένο και ολοκληρωμένο προσωπικό που συζητά κάθε τέλος της εβδομάδας  με συγγενικά πρόσωπα εφόσον υπάρχουν, για τις εξελίξεις της υγείας κάθε ασθενούς αλλά και ενδεχομένως για τις νέες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στον οργανισμό και ην υγειά του, με σκοπό να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παραμονή τους στο χώρο.