Η επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία ανοίγει με ασφάλεια τον τουρισμό.

/

Πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν από την Παρασκευή οι πολίτες ηλικίας από 40 έως 44 ετών και μέχρι τις αρχές Ιουνίου όλοι οι άνω των 30 ετών. Η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι μονόδρομος για τη δημιουργία τείχους ανοσίας έναντι της φονικής πανδημίας. Υγειονομικά θωρακισμένα τα νησιά, στο πλαίσιο επανεκκίνησης του τουρισμού.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.Έφθασαν σήμερα τα 4,6 εκατομμύρια. 1, 7 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ η επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία ανοίγει με ασφάλεια τον τουρισμό.

«Φέτος μάλιστα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς εκτός από το “όπλο” των εμβολιασμών, έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί» δήλωσε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Στόχος να λειτουργήσουμε ασφάλεια και να προστατέψουμε το brand name της χώρας»  υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

Στο μεταξύ πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχει από την Παρασκευή, η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών και σταδιακά οι ηλικίες 35 έως 39 ετών, 30 έως 34 μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 18-29 ετών.

Εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό, σε όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ δόθηκε από τον αρχηγό της πυροσβεστικής.

«H διατύπωση είναι σαφής, σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους. Επί της ουσίας τους βάζει το μαχαίρι στον λαιμό» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ είναι «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας» διαβεβαίωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στις  περιφέρειες Κρήτης, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2. 293 νέα κρούσματα, 642 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι ενώ 53 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Τρία περιστατικά θρομβώσεων και θρομβοπενίας που παρουσιάστηκαν σε μια 47χρονη, μια 44χρονη και έναν 35χρονο στην Κρήτη διερευνώνται αν σχετίζονται με τον εμβολιασμό τους. Ο υπουργός Υγείας τόνισε πάντως πως δεν τίθεται θέμα προβληματικής παρτίδας εμβολίων στο νησί που να έχει συνάφεια με τους εμβολιασμούς.

Πηγή: ΕΡΤ