Δανειστικές βιβλιοθήκες: Ενίσχυση ευπαθών ομάδων

Ένα σημαντικό έργο κοινωνικής ευαισθησίας για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων ξεκίνησε στην αρχή του καλοκαιριού (1/6/2020) με διάρκεια ενός έτους. Από αυτό θα επωφεληθούν 1.795 μαθητές Ρομά και 550 μαθητές κρατούμενοι. Το έργο «Δημιουργία 17 ποιοτικών δανειστικών βιβλιοθηκών “για σένα” σε 11 σχολεία με μαθητές Ρομά και 6 σχολεία εντός Καταστημάτων Κράτησης», υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Αctive citizens, με φορέα υλοποίησης την Eλληνική Λέσχη του Βιβλίου. Είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Iδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

«Ας μιλήσουμε» ψηφιακά

To Goethe-Institut σε συνεργασία με την Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (Frankfurter Buchmesse), το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού και το Μεταφραστικό Πρόγραμμα Litrix.de διοργανώνουν ένα διαδικτυακό πρόγραμμα με τίτλο «Ας μιλήσουμε!», από 9-18/11. Παρουσιάσεις και συζητήσεις θα φωτίσουν σημαντικές πτυχές της σύγχρονης εκδοτικής δραστηριότητας. To πρόγραμμα απευθύνεται σε εκδότες, βιβλιοπώλες, επιμελητές, λογοτεχνικούς ατζέντηδες, υπεύθυνους δικαιωμάτων και μάρκετινγκ, μεταφραστές λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στη Γερμανία αλλά και σε όσους ασχολούνται και αγαπάνε το βιβλίο. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.goethe.de/thessalonikibookfair.

Ανεξάρτητοι εναντίον Amazon

Απέναντι από την παντοδυναμία της Amazon επιχειρεί να σταθεί η ιστοσελίδα bookshop.org, η οποία συνεργάζεται με 130 ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και προσπαθεί να προωθήσει έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης στην αγορά βιβλίου, υποστηρίζοντας τα τοπικά καταστήματα. Η ιστοσελίδα, που συνεργάζεται με βιβλιοπωλεία σε ΗΠΑ και Βρετανία, διαθέτει διαδικτυακό χώρο στα τοπικά βιβλιοπωλεία τα οποία παίρνουν το 30% από κάθε πώληση βιβλίου, ενώ όλες τις υπηρεσίες που αφορούν την επικοινωνία με τους πελάτες και τις αποστολές των βιβλίων τις χειρίζεται η ιστοσελίδα.