Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4

/

Περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου έχουν αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις για να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμαMyBusinessSupport, προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το 50% των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί στο Δημόσιο ενώ τα ποσά της ενίσχυσης είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με οφειλές.

Για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του τζίρου με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020 κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, η νέα Επιστρεπτέα αφορά πληττόμενους βάσει στοιχείων τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ( με βάση ενεργό ΚΑΔ στις 5/11/2020) και να μην έχουν μπει σε αδράνεια ή σε πτώχευση.

Για πρώτη φορά στους δικαιούχου περιλαμβάνονται ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο και ταμειακή μηχανή στους οποίου χορηγούνται 1.000 ευρώ ενώ 2.000 ευρώ και άνω θα λάβουν όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή. Προϋπόθεση να έχει καταγραφεί φέτος τζίρος τουλάχιστον 300 ευρώ. Για τους πληττόμενους απαιτείται και να καταγράφουν μείωση τζίρου 20%, με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν πριν κάνουν την αίτηση στο aade.gr/mybusinesssupport.

Το 50% δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο όμως της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό , έως τον Μάρτιο του 2021. Το υπόλοιπο 50% προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022.

Η ένταξη εξαρτάται από τον ΚΑΔ που ήταν ενεργός στις 5 Νοεμβρίου 2020. Αν και η απόφαση υπεγράφη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στον κατάλογο προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που έκλεισαν χθες με κρατική εντολή, όπως ιδιωτικά δημοτικά εκπαιδευτήρια, βρεφονηπιακοί και νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται:

α) Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ.

Στα κριτήρια αναφέρεται πως επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑτο άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», πρέπει να παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που:

1) είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 05.11.2020 των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 05.11.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα ΙΙΙ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 05.11.2020, δύναται να είναι δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης και στην περίπτωση που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τα αναφερόμενα στην παρούσα περίπτωση, εφόσον ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ή τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ,

2) έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», όπως αυτές οριοθετούνται στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./10330/ Α325/07.10.2020 (Β’ 4431) και Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./10331/ Α325/07.10.2020 (Β’ 4432) αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, δύναται να είναι δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης, και στην περίπτωση που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τα αναφερόμενα στην παρούσα περίπτωση, δυνάμει του Κανονισμού De minimis 1407/2013 και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτόν, εφόσον ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ή τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ