Ο Έλληνας που παρήγγειλε το ομοίωμα της Μέρκελ

Τη διακόσμηση του ελληνικού εστιατορίου Olympisches Feuer by Alexis (Ολυμπιακή Φλόγα από τον Αλέξη) με τους κούρους, τις ελαιογραφίες της Σαντορίνης και τα γαλανόλευκα τραπεζομάντιλα θα ολοκληρώσει οσονούπω το κέρινο ομοίωμα της Αγκελα Μέρκελ. Η πρωτότυπη ιδέα δεν εκπλήσσει κανέναν στο Bremerhaven, καθώς η αγάπη που τρέφει ο Ελληνας εστιάτορας Αλέξης Βαΐου προς τη Γερμανίδα καγκελάριο έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του επίνειου της Βρέμης. «Τη συνάντησα πρώτη φορά τo 2014 σε ένα συνέδριο του CDU και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση, καθώς είναι τόσο προσηνής», διηγείται στην «Κ» ο 41χρονος εστιάτορας, ο οποίος γεννήθηκε στα Τρίκαλα και μετανάστευσε οκτώ ετών στη Γερμανία. Ο κ. Βαΐου είναι κάτοχος μόνο της ελληνικής υπηκοότητας, οπότε δεν ψηφίζει στη Γερμανία.

To 2015 o κ. Βαΐου παρακολουθεί ανήσυχος την επικαιρότητα. «Με πείραξαν πολύ τα σκίτσα που παρουσίαζαν τη Μέρκελ ως Χίτλερ, γιατί θεωρώ ότι ήταν κάτι που δεν της άξιζε», τονίζει. «Αποφάσισα, λοιπόν, εγώ ως Ελληνας να την καλέσω στο εστιατόριό μου και να της δείξω την άλλη πλευρά των Ελλήνων, των απλών ανθρώπων». Ετσι, κρέμασε έξω από το εστιατόριό του ένα μεγάλο πανό, με το οποίο προσκαλούσε την Αγκελα Μέρκελ, η οποία θα βρισκόταν για συνομιλίες στην πόλη του. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, παρήγγειλε από έναν καλλιτέχνη να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της. Στον εν λόγω πίνακα η καγκελάριος έχει τη μορφή της Παναγίας με φόντο τα χρώματα της ελληνικής και της γερμανικής σημαίας. «Αυτός ο πίνακας συμβολίζει την ελληνογερμανική φιλία», εξηγούσε όλο καμάρι ο Ελληνας εστιάτορας στα γερμανικά μέσα που είχαν σπεύσει να καλύψουν το συμβάν.

o-ellinas-poy-pariggeile-to-omoioma-tis-merkel0Τελικά, για λόγους ασφαλείας, η κ. Μέρκελ δεν προσήλθε, αλλά τον κάλεσε στο ξενοδοχείο της. «Τη Δευτέρα ήταν με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες και την Τρίτη με εμένα στο Bremerhaven», αναφέρει ο κ. Βαΐου ως αυτόκλητος πρέσβης της Ελλάδας. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, η Γερμανίδα καγκελάριος τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα επέτρεπε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς «η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα». Εκτοτε, όποτε ο κ. Βαΐου στέλνει e-mail στην κ. Μέρκελ, εκείνη του απαντάει αμέσως. Εσχάτως την ενημέρωσε για την εφεύρεσή του, τη μάσκα με φερμουάρ, και η κ. Μέρκελ επαίνεσε το «δημιουργικό του πνεύμα». Η μάσκα του, που πατενταρίστηκε, απασχόλησε για μέρες την επιτροπή των Γερμανών λοιμωξιολόγων.

Ο Τρικαλινός εστιάτορας είναι πεπεισμένος για τις ικανότητες της Γερμανίδας πολιτικού, «που τα κάνει όλα σωστά». Ακόμα και τώρα που η Μέρκελ ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας της εστίασης λόγω του κορωνοϊού, ο ίδιος τη στηρίζει. «Μας επιτρέπει να δίνουμε φαγητό σε πακέτο και να κάνουμε delivery, ενώ μας δίνει το 75% του τζίρου που κάναμε τον Νοέμβριο του 2019», εξηγεί. «Οι όροι είναι πολύ καλύτεροι για εμάς εδώ απ’ ό,τι για τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα». Πολλοί, φυσικά, είναι εκείνοι που εξεγείρονται με τη… μερκελική στάση του κ. Βαΐου, καθότι η περιφέρεια όπου ζει είναι φτωχή και παραδοσιακά στηρίζει σοσιαλιστές και Αριστερά. «Οσοι θύμωσαν μαζί μου τότε και δήλωναν ότι δεν θα ξαναπατήσουν στο μαγαζί, είναι σήμερα οι πιο πιστοί θαμώνες», λέει γελώντας ο κ. Βαΐου, που δεν αγαπάει μόνο την καγκελάριο, αλλά και την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr