Αντιμετωπίστε τους ψύλλους στο σπίτι

Η αντιμετώπιση των ψύλλων της γάτας ή του σκύλου είναι μια διαδικασία και ένα βήμα που θεωρείται υποχρεωτικό, είτε αυτό είναι προληπτικό για τα ζώα σας, είτε για να απαλλαγείτε από αυτούς που υπάρχουν ήδη στο χώρο σας. Ένας μεγάλος αριθμός φυσικών λύσεων όσον αφορά στο ζώο σας είναι στη διάθεσή σας, γνωρίζατε όμως ότι καταπολεμά μόνο το 5% του συνόλου των ψύλλων γύρω σας;

Όταν βρίσκετε ψύλλους, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το 95% αυτών δεν βρίσκονται στο ζώο αλλά στο σπίτι. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι σώστο να πούμε ότι είναι σημαντικότερο να αποτρέψουμε την προσβολή ψύλλων στο περιβάλλον του ζώου.

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε αν το κατοικίδιο ζώο σας έχει ψύλλους. Το ζώο σας μπορεί να έχει φαγούρα στην αρχή και θα παρατηρήσετε κόκκινες κουκίδες στο δέρμα του. Επίσης, οι ψύλλοι αφήνουν μικρά μαύρα περιττώματα στο τρίχωμα που είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστούν. Πώς; Τοποθετήσετε αυτά τα μικρά περιττώματα σε ένα υγρό απορροφητικό χαρτί: τα περιττώματα ψύλλων λιώνουν και δίνουν ένα κόκκινο-καφέ χρώμα (αποξηραμένο αίμα). Αυτά τα περιττώματα θα τα βρείτε στο τρίχωμα αλλά κυρίως στο πίσω μέρος του ζώου, συχνά στη βάση της ουράς του.

Δεδομένου ότι η συχνότητα αναπαραγωγής ενός ψύλλου είναι πολύ υψηλή, ένας θηλυκός ψύλλος γεννά συνήθως 20 αυγά την ημέρα (μερικές φορές να φτάσει τα 50 αυγά την ημέρα), μπορείτε πολύ γρήγορα να βρεθείτε γεμάτοι από αυτά τα παράσιτα. Έτσι, χρειάζεται μόνο ένας ψύλλος να φτάσει το ζώο σας ώστε να είναι η πηγή μιας ολόκληρης αποικίας στη συνέχεια. Η πρόληψη είναι συνεπώς απαραίτητη και όχι μόνο κατά τους πιο καυτούς μήνες του έτους.

Πράγματι, τα αυγά ψύλλων μπορούν εύκολα να εκκολαφθούν σε θερμαινόμενα ή ζεστά σπίτια και το χειμώνα. Επομένως, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε το ζώο σας με το κατάλληλο προϊόν από petshop,όπως πχ: απωθητικές πιπέτες, κολάρα, σπρέι και σαμπουάν τα οποία προστατεύουν από τους ψύλλους και τα σκοτώνουν σε περίπτωση προσβολής.

Καθώς οι ψύλλοι εξαπλώνονται στο σπίτι πολύ γρήγορα, είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τα σεντόνια, τις κουρτίνες, τις κουβέρτες και τα καλύμματα των μαξιλαριών σας τακτικά στους 60 βαθμούς  χωρίς να ξεχνάτε το καλάθι του ζώου σας φυσικά. Για οτιδήποτε δεν μπορεί να πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία όπως ο καναπές, οι πολυθρόνες, τα στρώματα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιπαρασιτικό σπρέι για έπιπλα. Θυμηθείτε να αερίζετε καλά καθημερινά και να σκουπίζετε συχνά τα πατώματα. Η χρήση κόκκων για την ηλεκτρική σκούπα θα σκοτώσει επίσης τα παράσιτα στη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας σας.