Άρωμα … ονείρου

Τα αρώματα «χρωματίζουν» ευχάριστα το περιεχόμενο των ονείρων μας!

Σας ακούγεται απίθανο; Κι όμως δεν είναι. Η όσφρηση είναι η μοναδική αίσθηση που δεν κοιμάται. Οι πληροφορίες από τα εξωτερικά ερεθίσματα συνεχίζουν να φθάνουν στο σύστημα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στις συναισθηματικές αντιδράσεις ακόμη κι όταν κοιμόμαστε.

Σε έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μανχάιμ στη Γερμανία, οι επιστήμονες υπέβαλαν μια ομάδα κοιμισμένων εθελοντών σε χημικά που μιμούνταν ένα δυσάρεστο και ένα ευχάριστο άρωμα επί 10 δευτερόλεπτα. Όταν μύρισαν τα αρώματα, οι εθελοντές βρίσκονταν σε κατάσταση βαθέος ύπνου (κατάσταση REM), τη φάση δηλαδή που βλέπουμε όνειρα. Όλοι όσοι είχαν υποβληθεί σε ευχάριστα αρώματα ανέφεραν θετικές ονειρικές εμπειρίες, ενώ το αντίθετο συνέβη σε όσους είχαν άσχημη μυρωδιά.

Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι άλλα ερεθίσματα, όπως ο ήχος, η πίεση ή η δόνηση μπορούν επίσης να επηρεάσουν το περιεχόμενο και το συναισθηματικό τόνο των ονείρων. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να υποβάλουν ανθρώπους με συχνούς εφιάλτες σε όμορφα αρώματα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα βελτιωθεί η κατάσταση των ονείρων τους.

Θυμηθείτε ότι ορισμένα αρώματα, όπως η λεβάντα, φέρνουν διάθεση για ύπνο. Επιλέξτε αποσμητικά χώρου με ευχάριστο άρωμα για το σπίτι σας και θα έχετε όνειρα… γλυκά.