Άνοιξαν για πρώτη φορά οι πύλες των ελληνικών πανεπιστημίων για τους ανέργους

/

«Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια άνοιξαν τις πύλες τους για τους ανέργους και, όμως, είναι πραγματικότητα! Για πρώτη φορά, στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τα πανεπιστήμιά μας καταρτίζουν ανέργους. Είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να δεσμεύσει ένα κονδύλι 50 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, έτσι ώστε να καταρτιστούν χιλιάδες Έλληνες άνεργοι στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Από εδώ και πέρα, δεν θα είναι μόνο τα ιδιωτικά ΚΕΔΙΒΙΜ (πρώην ΚΕΚ) που θα παρέχουν υπηρεσίες κατάρτισης, αλλά και τα αντίστοιχα ΚΕΔΙΒΙΜ των ελληνικών πανεπιστημίων».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει τα εξής:

«Βρέθηκα σήμερα στα πρώτα μαθήματα που ξεκίνησαν στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην Πανεπιστημιούπολη, μαζί με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, καθώς και αρμόδιους Αντιπρυτάνεις και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μίλησα για λίγο στους ανέργους που παρακολουθούν τα σχετικά μαθήματα και τους ζήτησα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος αυτού, να καταθέσουν τις απόψεις τους, με σκοπό οι όποιες ατέλειες του προγράμματος να διορθωθούν και το επίπεδο των σπουδών να αναβαθμιστεί.

Η Ελλάδα δεν τα πάει καλά διαχρονικά με το θέμα των δεξιοτήτων και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε μια σειρά από νέα εργαλεία, έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διαθέτουμε γι’ αυτό τον σκοπό – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά – να πιάσουν τόπο. Με νέες αυξημένες υποχρεώσεις τόσο για τους παρόχους κατάρτισης όσο και για τους ίδιους τους καταρτιζόμενους. Με ουσιαστική αξιολόγηση των προγραμμάτων και αντίστοιχη πιστοποίηση των σπουδών. Με συνεργασία, που, επίσης, ξεκινήσαμε πρόσφατα, με “γίγαντες” στον τομέα των νέων τεχνολογιών, όπως είναι η Google, η Microsoft, η Amazon και η Cisco και τώρα με αυτό το σημαντικό άνοιγμα στα πανεπιστήμιά μας.

Ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Πρύτανη, Θάνο Δημόπουλο, γι’ αυτή τη συνεργασία. Ευχαριστώ επίσης όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Τόσο η αρμόδια γενική γραμματέας, Ελένη Γιώτη, όσο και ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο αρμόδιος υποδιοικητής, Γιώργος Χριστόπουλος, είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, έτσι ώστε η κατάρτιση για ανέργους και εργαζόμενους να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο περιεχόμενο».