Βροχές ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

/

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή και από τα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, καθώς μια διαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθεί από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια προς την περιοχή του Βορείου Ιονίου και της Αδριατικής. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 12-13/11 κυρίως σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

Αρχικά, από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 11/11 και έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 12/11, βροχές αναμένονται κυρίως σε τμήματα της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 12/11 τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά σταδιακά θα εξασθενήσουν κυρίως στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, οι βροχές θα επεκταθούν σταδιακά στη Δυτική Μακεδονία, στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας, στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου. Στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα του Ιονίου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής 13/11, οι βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένεται να διατηρηθούν αρχικά κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και του Ιονίου. Τα φαινόμενα σταδιακά έως τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν από τα ανατολικά προς τα δυτικά, εκτός από τα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου όπου είναι πιθανό να διατηρηθούν έως τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία το Σάββατο 12/11 αναμένεται να σημειώσει πτώση 3-4 βαθμών και τοπικά έως 7-8 βαθμών σε σχέση με τις θερμοκρασίες της Παρασκευής 11/11.

Οι άνεμοι το Σάββατο 12/11 θα ενισχυθούν στο Αιγαίο στα 5-6 Μποφόρ από βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις και στο Ιόνιο στα 6-7 και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο έως 8 Μποφόρ από ανατολικές/βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις. Εξασθένηση των ανέμων στα 4-5 Μποφόρ αναμένεται κατά τη διάρκεια της Κυριακής 13/11.

Όσον αφορά τον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) του meteo, το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 12/11.