Photo by NASA on Unsplash

«Life in Space»: Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή.

Μια συναρπαστική διαδρομή στις κατακτήσεις του ανθρώπου στο Διάστημα και στις τεχνολογίες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις κατακτήσεις αυτές επιχειρεί η έκθεση «Life in Space» («Ζωή στο Διάστημα») που παρουσιάζεται στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή.

Πώς έχει κατασκευαστεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός; Πώς κοιμούνται και τι τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα; Πώς είναι το πιλοτήριο ενός διαστημικού λεωφορείου;

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 50 εκθέματα που απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα. Ανάμεσα σε αυτά, αυθεντικά αντικείμενα, όπως ένα κομμάτι βράχου από τη Σελήνη με την επιστημονική ονομασία NWA 7834, το οποίο έπεσε στην έρημο Σαχάρα. Άλλα πρωτότυπα αντικείμενα είναι το πρώτο τηλεσκόπιο, αλλά και ένα παιδικό τετράδιο με σχέδια πυραύλων του πρωτοπόρου του πυραυλικού σχεδιασμού Βέρνερ Φον Μπράουν, η στολή πτήσης του Ρώσου κοσμοναύτη Αλεξέι Αρχίποβιτς Λεόνοφ, ο οποίος πραγματοποίησε τον πρώτο διαστημικό περίπατο στις 18 Μαρτίου 1965, οι πρώτες συσκευές παροχής νερού και χυμού για κοσμοναύτες στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Σαλιούτ, ένας υπνόσακος για να κοιμούνται οι αστροναύτες στα διαστημικά λεωφορεία της NASA και η διαστημική στολή για τις αποστολές Apollo 7 έως 14.

Επίσης, παρουσιάζονται πιστά αντίγραφα σκαφών και μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, που άφησαν ιστορία στην προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει το Διάστημα. Μεταξύ αυτών μοντέλο πραγματικού μεγέθους του πρωτότυπου Σεληνιακού Ερευνητικού Οχήματος, μοντέλο σε πραγματικό μέγεθος της κάψουλας Apollo, αλλά και αναπαράσταση του πιλοτηρίου του διαστημικού λεωφορείου και των κοιτώνων που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και προσομοιωτές, προκειμένου οι επισκέπτες να βιώσουν τις ίδιες αισθήσεις που ζουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, όπως την απουσία βαρύτητας και την απώλεια του χωρικού προσανατολισμού. Επιπλέον, μια νέα πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας φέρνει τους επισκέπτες «μέσα» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τέλος, η έκθεση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες που έχουν τραβήξει Έλληνες αστροφωτογράφοι.

Κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης «Life in Space» σε δημοσιογράφους, εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων που ασχολούνται με το Διάστημα υπογράμμισαν τη σημασία της ενασχόλησης των επιστημόνων, των πολιτών και των μαθητών με τον τομέα αυτό και τη συμβολή της συγκεκριμένης έκθεσης στη γνωριμία του κοινού με τα διαστημικά επιτεύγματα.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Ιωάννης Δαγκλής, υπογράμμισε ότι «η ικανότητα να βγούμε έξω από τα όρια της ατμόσφαιρας μάς έχει δώσει έναν παρθένο χώρο τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, το Διάστημα ως πλατφόρμα παρατήρησης της Γης μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε μεγάλες επιφάνειες της Γης πολύ συχνά, να κατανοούμε καλύτερα τα ανθρωπογενή προβλήματα και τις διαστημικές απειλές, όπως οι αστεροειδείς, και να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τον πλανήτη μας». Ο ίδιος ανέφερε ότι την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του πρώτου εθνικού στόλου μικροδορυφόρων για την παρατήρηση της Γης, «ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα, που θα μας δώσει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί θα έχουμε δικές μας υποδομές στο Διάστημα».

«Μέσω της έρευνας στα θέματα του Διαστήματος έχουμε πολύ μεγάλο όφελος ως κοινωνίες γιατί πέρα από το αναπτυξιακό πρόσημο για τις οικονομίες, παράγονται εργαλεία, υπηρεσίες και προϊόντα που βοηθούν τον πολίτη σε θέματα, όπως η δορυφορική παρακολούθηση των πυρκαγιών ή η αποτύπωση κατεστραμμένων εκτάσεων λόγω φυσικών καταστροφών», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης.

Ο Αδριανός Γολέμης γιατρός επανδρωμένων διαστημικών αποστολών και επιτυχών στην ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών το 2022, τόνισε ότι «το Διάστημα δεν είναι για τους λίγους, είναι για όλους μας» και αναφέρθηκε σε ορισμένες ιατρικές παρατηρήσεις για τους αστροναύτες που βοηθούν στην υποστήριξη ασθενών τρίτης ηλικίας στα νοσοκομεία, όπως η απώλεια οστικής πυκνότητας, αλλά και στην αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας στις ιατρικές απεικονίσεις.

Η διδάκτωρ Αστροφυσικής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, χαρακτήρισε την έκθεση «ένα ταξίδι ιστορικό και τεχνολογικό του ανθρώπου στο Διάστημα», που ξεκινάει από τον Ιούλιο Βερν και το μυθιστόρημά του «Από τη Γη στη Σελήνη» και καταλήγει στις σύγχρονες διαστημικές αποστολές.

Σημειώνεται ότι η έκθεση οργανώνεται από την εταιρεία Λάβρυς σε συνεργασία με το «Marshall Space Flight Center» της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το «The U.S. Space & Rocket Center» και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI). Την έκθεση έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα στους σταθμούς της σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες.

Η έκθεση «Life in Space» θα λειτουργεί από αύριο και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή και θα συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις, όπως διαλέξεις.

Εισιτήρια διατίθενται στο λινκ www.viva.gr/tickets/theater/children/life-in-space/