H νέα πολυσύνθετη αντιμετώπιση των παθήσεων του αγκώνα

/

Σημαντική μείωση στις αναπηρίες, αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πασχόντων και εξοικονόμηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, προσφέρει η νέα πολυσύνθετη αντιμετώπιση των παθήσεων του αγκώνα!

Αυτό τόνισε ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, μιλώντας στο 77ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, το οποίο πραγματοποιήθηκε 6-8 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

«Η αλματώδης εξέλιξη στη  τεχνολογία δίνει λύση με θεαματικά αποτελέσματα σε πολλά χρόνια προβλήματα στον τομέα της ορθοπεδικής και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των παθήσεων του αγκώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνατιάδης και διευκρίνισε:

«Οι παθήσεις (τραυματικές και μετατραυματικές) του αγκώνα σε ετήσια βάση ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, σε ολόκληρο τον κόσμο και μέχρι χτες προκαλούσαν χιλιάδες αναπηρίες, ενώ ταυτόχρονα είχαν τεράστιο οικονομικό κόστος τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην παγκόσμια οικονομία από τις χαμένες εργατοώρες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Ιγνατιάδης η πολυσύνθετη αντιμετώπιση των παθήσεων του αγκώνα οφείλεται στα νέα τεχνητά ορθοπεδικά εξαρτήματα και στη εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων και στα δυο στάδια.

Δηλαδή και στους:

Επείγοντες ενδαρθρικούς βαρείς τραυματισμούς (ενίοτε σύνθετοι, με αστάθεια ή μη)και

Στη χρόνια μετατραυματική αρθροπάθεια.

                   ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΓΚΩΝΑ

 Στους επείγοντες ενδαρθρικούς βαρείς τραυματισμούς:

  • Τα εξαρθρήματα  ανατάσσονται άμεσα, ενώ
  • Τα κατάγματα επειγόντως επιδιορθώνονται (με βίδες και πλάκες),
  • Επίσης οι σύνδεσμοι εντός της πρώτης εβδομάδος  συρράπτονται  ή αν έχουν γίνει ράκη  αντικαθίστανται με μοσχεύματα τενόντια,
  • Στην περίπτωση που η κεφαλή κερκίδος έχει συντριβεί ολοκληρωτικά, τότε η επιδιόρθωση με βίδες είναι αδύνατη και γίνεται αντικατάσταση αυτής με πρόθεση – «ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΡΚΙΔΟΣ»

Στη χρόνια μετατραυματική αρθροπάθεια:

Η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης γίνεται με ενδοπρόθεση Τιτανίου ομοιάζουσα με «ρουλεμάν». Η εγχείρηση διαρκεί 1,5 ώρα και η κινητοποίηση του αγκώνα είναι σχεδόν άμεση με προστασία λειτουργικού για 2-3 εβδομάδες και κατόπιν φυσικοθεραπείας.

Συνήθως οι περισσότερες αρθροπλαστικές γίνονται σε νεότερους ασθενείς που έχουν τραυματισθεί ανεπανόρθωτα ή  έχουν αναπτύξει μετατραυματικές αρθρίτιδες αγκώνα!

Οι περισσότερες αυτών των περιπτώσεων αφορούν βαριές ανίατες καταστάσεις αγκυλωμένων ή δύσκαμπτων και επώδυνων αγκώνων, ή χειρουργημένων ανεπιτυχώς που δεν κόλλησαν ή ρευματικών αγκώνων με υπερβολικό άλγος και περιορισμό κίνησης.

Οι άνθρωποι που συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την άρθρωση του αγκώνα είναι χειριστές κομπρεσέρ ή παρομοίων εργαλείων με πρόκληση κραδασμών ή παίκτες χάντμπολ ή κρίκετ ή μποξέρ κλπ.

Μοντέλα Ολικής Αρθροπλαστικής Αγκώνα:

Κλασικός Τύπος για φθορά χόνδρου η περιορισμένα οστικά ελλείμματα , ο οποίος είναι ο πιο συχνά εφαρμοζόμενος τύπος.

Ειδικές μεγαπροθέσεις για  μεγάλα οστικά ελλείμματα, βαριές οστεομυελίτιδες και νεοπλάσματα οι οποίες γίνονται σπάνια.

www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr,τηλ. 210 6974280,  κιν. 6944251529.