Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι ωφελούνται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

/

Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους από σχεδόν 260 χιλιάδες νοικοκυριά, εξήγγειλε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να πάρουν ανάσα οι 250 χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παρουσίασε τα οικονομικά οφέλη από αυτή την παρέμβαση, για περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τόνισε ότι στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά “άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης: Τη συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω τη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι ωφελούνται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

“Με τη νέα υποχώρησή τους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9%, φτάνοντας ουσιαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην πατρίδα μας” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Αυτό είναι κάτι το οποίο ωφελεί παραπάνω από 250.000 επιχειρήσεις. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Και για να γίνω πιο πρακτικός, αυτό σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ, 342 ευρώ για κάποιον ο οποίος αμείβεται με 1.500 ευρώ, 456 ευρώ για κάποιον ο οποίος έχει μισθό 2.000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν προφανώς και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, έχει μειώσει και τα κέρδη των επιχειρήσεων και το μη μισθολογικό κόστος με την παρέμβαση την οποία κάνει με το παρόν νομοσχέδιο”.
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι αποσκοπεί στην αντοχή αλλά και στη συνοχή της κοινωνίας, γιατί από τη μία πλευρά προσφέρει σημαντικές ασπίδες προστασίας σε εργαζόμενους και ανέργους που πλήττονται από την έξαρση του Covid, ενώ από την άλλη συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της κεντρικής κυβερνητικής  στρατηγικής κατεύθυνσης, η οποία, όπως είπε, είναι να απαλλάσσονται οι πολίτες σταδιακά από βάρη και ταυτόχρονα να τονώνεται η απασχόληση, να διατηρούνται δηλαδή οι δουλειές σήμερα, για να μπορούν να αυξάνονται αύριο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο, αποτελεί η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών και η πρόθεση της κυβέρνησης-όπως είπε-η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, και επικαλέστηκε διεθνείς έρευνες πλέον αυτής της έκθεσης Πισσαρίδη, όπου αποδεικνύεται ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο και ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, και οδηγεί στην φυγή των νέων από την Ελλάδα.