“Φιλαναγνωσία” το θέμα της έκθεσης στα ΕΠΑΛ. Πόσο αγαπάμε τα βιβλία;

//

Η Φιλαναγνωσία ήταν το θέμα της έκθεσης στις Πανελλαδικές εξετάσεις που έκαναν σήμερα πρεμιέρα στα ΕΠΑΛ .

Ποια είναι άραγε η σχέση των ανθρώπων σήμερα με τα βιβλία;

Όπως όλοι ξέρουμε η σχέση των ανθρώπων με τα βιβλία έχει διαμορφωθεί σημαντικά λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και των νέων μέσων επικοινωνίας. Ενώ κάποτε το βιβλίο ήταν το κύριο μέσο για τη μεταφορά και τη διάδοση της γνώσης και των ιστοριών, σήμερα έχουν εμφανιστεί νέες επιλογές όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα ακουστικά βιβλία, τα ηλεκτρονικά άρθρα και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Παρ’ όλα αυτά, η αγάπη για την ανάγνωση παραμένει ζωντανή σε πολλούς ανθρώπους. Τα βιβλία παρέχουν μια μοναδική εμπειρία, που συνδυάζει την προσωπική αφοσίωση, την απομόνωση και τη συγκέντρωση, καθώς και τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέους κόσμους και να ζήσουμε νέες εμπειρίες μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.

Η φιλαναγνωσία, ή η αγάπη για την ανάγνωση, είναι πολύ περισσότερο από απλά την ενασχόληση με τα γράμματα. Είναι ένας τρόπος ζωής, μια πύλη προς τη γνώση και την κατανόηση, ένας τρόπος να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας σε νέες ιδέες και εμπειρίες.

Ενώ ορισμένοι ίσως προτιμούν τα νέα μέσα επικοινωνίας λόγω της ευκολίας και της άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία, άλλοι παραμένουν πιστοί στο χαρτί και το βιβλίο, αναζητώντας την ευχαρίστηση της αφύπνισης και της ανακάλυψης μέσα από την ανάγνωση.

Μέσα από τα βιβλία, τα παιδιά μαθαίνουν να ονειρεύονται και να φαντάζονται ενώ οι ενήλικες βρίσκουν καταφύγιο και έμπνευση, και οι ηλικιωμένοι ανακαλούν μνήμες και ανακαλύπτουν νέες συναισθηματικές βαθμίδες. Κάθε σελίδα περιέχει ένα νέο ταξίδι, μια νέα περιπέτεια, μια νέα ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον κόσμο γύρω μας και τον κόσμο μέσα μας.

Συνεπώς, η σχέση των ανθρώπων με τα βιβλία σήμερα είναι μια σύνθεση της παράδοσης και της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της αισθητικής, της ευκολίας και της βαθύτητας. Κάθε άτομο επιλέγει τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του, διατηρώντας έτσι την αξία και τη σημασία της ανάγνωσης στη σύγχρονη κοινωνία.

Μέσα από την ανάγνωση, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις ζωές μας, να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας και να συμβάλουμε στην καλλιέργεια μιας πιο  συνειδητής και συναισθηματικά πλούσιας κοινωνίας.