Στην Πόλη του Φωτός «Η Ρέα και η Νίκη της Σαμοθράκης»

/

Η Ρέα και ο φίλος της ο Κρόνος κάνουν ανασκαφές, για να βρουν όλα τα κομμάτια που λείπουν από τη Νίκη της Σαμοθράκης. Όταν τελικά τα εντοπίζουν, αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο Παρίσι, στο μουσείο του Λούβρου όπου βρίσκεται το διάσημο άγαλμα, για να του τα δώσουν.

Πρόκειται για τους πρωταγωνιστές του βιβλίου «Η Ρέα και η Νίκη της Σαμοθράκης», το οποίο προσφέρει σε μικρούς -αλλά και μεγάλους- αναγνώστες ένα ταξίδι στην αρχαιότητα και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στο Παρίσι.

«Το μαρμάρινο άγαλμα της ελληνιστικής εποχής (190 π.Χ.), η Νίκη της Σαμοθράκης, έχει ύψος 3,28 μέτρα, είναι τοποθετημένο σε πολύ ωραία θέση στο μουσείο του Λούβρου και όταν μπαίνει ο κόσμος μέσα το κοιτάει μαγεμένος», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συγγραφέας του βιβλίου Ανθή Γραμματικοπούλου, η οποία ζει εδώ και 25 χρόνια στο Παρίσι, αποκαλύπτοντας ότι το ίδιο συναίσθημα ένιωσε και η ίδια όταν το αντίκρισε για πρώτη φορά στα 14 της έτη. «Βλέποντάς το, νιώθουμε αυτό που ήθελε να κάνει ο γλύπτης, ότι δηλαδή “ προσγειώνει” τη Νίκη στην πλώρη ενός πλοίου και μας “ απογειώνει” στην ομορφιά. Είναι υπέροχα τα φτερά της, η αίσθηση της κίνησης που δίνεται, οι πτυχώσεις στο ένδυμα… Νιώθεις ότι πετάς κι εσύ μαζί με τη Νίκη», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτήν την πρώτη εμπειρία συμπλήρωσε η επίσκεψή της λίγα χρόνια αργότερα στο νησί του Θρακικού Πελάγους, όπου είδε τόσο την περιοχή όπου ανακαλύφθηκε το 1868, όσο και το μουσείο της Σαμοθράκης όπου φυλάσσεται το αντίγραφό του. «Η εικόνα αυτή με συνόδευε όλα τα επόμενα χρόνια και το 2019 έγραψα ένα βιβλίο που λέγεται “ Το πιο όμορφο πράγμα του κόσμου”, στο οποίο οι ίδιοι πρωταγωνιστές (Ρέα και Κρόνος), επισκέπτονται πολλά μέρη της Ευρώπης για να το ανακαλύψουν και ένα από αυτά τα υπέροχα που βρίσκουν είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. “ Η Ρέα και η Νίκη της Σαμοθράκης” είναι κάτι σαν τη συνέχεια εκείνου του βιβλίου», αναφέρει η κ. Γραμματικοπούλου.

Η ίδια δηλώνει ότι την συγκινεί η αρχαία ελληνική τέχνη, γι’ αυτό πρόσθεσε στις σελίδες του βιβλίου πολλά στοιχεία από αυτήν, τα οποία παρουσιάζει με διάφορες μορφές και τα εισάγει στην πλοκή. «Έψαχνα μια ευκαιρία να μιλήσω στα παιδάκια για κάποιες ελληνικές αρχαιότητες που εκτίθενται στο Λούβρο και δίνω λίγα στοιχεία γι’ αυτές, όχι απαραίτητα για να τα μάθουν, αλλά για να τους δώσω κίνητρο να τα αναζητήσουν ή να τα θυμούνται την επόμενη φορά που θα τα δουν», σημειώνει. Κάποια από αυτά είναι αντικείμενα κυκλαδικής τέχνης, το κεφάλι ενός αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, μία κύλικα, μία λευκή λήκυθος, ενώ με μορφή ολογράμματος παρουσιάζεται μία γιγάντια κουκουβάγια, που στην πραγματικότητα είναι ένας κορινθιακός αρύβαλλος ύψους πέντε εκατοστών, που βρίσκεται επίσης στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αντίστοιχα, στις σελίδες του βιβλίου της κάνει …στάσεις σε σημεία της «Πόλης του φωτός», που τη γοητεύουν. «Ξέρω ότι πολλά παιδάκια, αλλά και οι γονείς τους, αγαπούν το Παρίσι και ήταν μία ευκαιρία να κάνω μία ξενάγηση στα αγαπημένα μου μέρη της πόλης», τονίζει.

Η Ανθή Γραμματικοπούλου, μουσικός από τη Θεσσαλονίκη, ζει στο Παρίσι από την ηλικία των 24 ετών και εκεί συνέχισε τις σπουδές της γύρω από τη μουσική. Η συγγραφή και η εικονογράφηση της προέκυψε μετά το γάμο της και την απόκτηση του -15χρονου σήμερα- γιου της, Σωκράτη. «Όταν επέλεξα να μένω με το μωρό μου στο σπίτι, όλη αυτή η δημιουργικότητα και η ενέργεια για να κάνω πράγματα, μου βγήκε στο να γράφω βιβλία. Η πρώτη μου …δουλειά ήταν η πρόσκληση για τη βάπτισή του, οπότε άρχισα να μαθαίνω να επεξεργάζομαι εικόνες στον υπολογιστή και στη συνέχεια έγραφα ιστορίες που τις συνδέουν», επισημαίνει.

Η βιβλιογραφία της αριθμεί 14 έργα, ενώ έχει λάβει έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το βιβλίο «Η Ρέα και η Νίκη της Σαμοθράκης», στο οποίο έκανε η ίδια την εικονογράφηση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Les petits philosophes» («Οι μικροί φιλόσοφοι»).

Βαρβάρα Καζαντζίδου

Πηγή: ΑΜΠΕ