Το ερχόμενο Σάββατο η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου

/

Τον πρίγκιπα Φίλιππο αποχαιρετούν οι Βρετανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών την Παρασκευή. Η κηδεία του θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου στις 3μμ τοπική ώρα, στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ. Εκείνη την ώρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε εθνικό επίπεδο. Θα είναι μία πλήρης βασιλική τελετή με όλες τις τιμές, αλλά αυστηρά ιδιωτική κηδεία κατά την επιθυμία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Η πομπή και όλο το τελετουργικό θα γίνει μέσα στα εδάφη του κάστρου με τηλεοπτική μετάδοση. Η μεταφορά της σορού θα γίνει σε ένα Land Rover του οποίου την μετατροπή σχεδίασε ο ίδιος ο εκλιπών.

Μόνο 30 άτομα θα παραστούν στην επιμνημόσυνη τελετή. Ο πρίγκιπας Χάρι θα παρευρεθεί, χωρίς όμως τη σύζυγό του Μέγκαν.

Ο βασιλικός οίκος καλεί τον κόσμο να μην πάει στο Ουίνδσορ αλλά να συμπαρασταθεί στον θρήνο της οικογένειας μένοντας ασφαλής στο σπίτι τους.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπαιξε καθοριστικό, αλλά συχνά υποτιμημένο ρόλο στη διασφάλιση της επιβίωσης της σύγχρονης βρετανικής μοναρχίας.

Ως ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη της Βρετανίας, ξεπέρασε τους 14 πρωθυπουργούς και ολοκλήρωσε 22.000 ατομικές δημόσιες υποχρεώσεις ως βασιλικός εκπρόσωπος μέχρι κυριολεκτικά να μην τον κρατούν τα πόδια του.

Υπήρξε ο ίδιος ένας από τους λόγους που η βρετανική βασιλική οικογένεια συνέχιζε να βρίσκεται στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.

Στη βασιλική οικογένεια έρχεται δεύτερος σε αναγνωρισιμότητα μετά τη Βασίλισσα και τον Ουίλιαμ που ισοπαλούν στην πρώτη θέση και 5ος στη δημοτικότητα.

Για πολλούς ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και βεβαίως την αρχή της επόμενης, ωστόσο όσο ζει η Βασίλισσα, αγαπημένη των πολιτών, δεν αναμένεται να γίνουν θεαματικές αλλαγές.

Είναι εντυπωσιακό πόσο στηρίζουν οι Βρετανοί τον βασιλικό οίκο. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Μαρτίου και παρά τις διακυμάνσεις σε όλες τις ηλικίες, η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ του Στέμματος.

Αξιοσημείωτη είναι και η συνεισφορά του Στέμματος στην οικονομία της χώρας. Ο τουρισμός που σχετίζεται με το Στέμμα συνεχίζει να αυξάνεται. Τα έσοδα από τα εισιτήρια στις βασιλικές εγκαταστάσεις, όπως κάστρα και εκθέσεις, υπερέβαιναν τα 48 εκατομμύρια λίρες το 2018/2019, ενώ πάνω από 21 εκατομμύρια λίρες απέφερε το λιανεμπόριο γύρω από το Στέμμα.

Πηγή: ΕΡΤ