Tο τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας Ελισάβετ και η βασιλική αγρυπνία με τα τέσσερα παιδιά της

/

Πλήθος ηγετών, βασιλιάδων και αξιωματούχων αναμένονται να παρευρεθούν στη κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) συνέστησε χθες στους ξένους ηγέτες να καταφθάσουν με εμπορικές πτήσεις για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας να αποκρούουν τις υποψίες ότι ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ελικόπτερο και να αναγκαστεί να ταξιδέψει με λεωφορείο.

Βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα έλεγαν ότι οι ξένοι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να μεταβούν μαζικά με λεωφορείο στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. αντί να χρησιμοποιούν ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον Guardian και το Politivo, οι οδηγίες, τέθηκαν αυστηροί κανόνες για τους δεκάδες προέδρους, βασιλιάδες, βασίλισσες και πρωθυπουργούς που αναμένεται να παραστούν στην κηδεία, προτρέποντάς τους να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι πτήσεις. από τα αεροδρόμια του Λονδίνου.

Το μήνυμα του πρωτοκόλλου ανέφερε επίσης ότι οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα πρέπει να κρατούν τις αντιπροσωπείες τους όσο το δυνατόν μικρότερες και ότι οι προσκλήσεις για την κηδεία περιορίζονται ιδανικά στον αρχηγό του κράτους και στη σύζυγό του.

Ο Τζο Μπάιντεν -που επιβεβαίωσε την παρουσία του- ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό με ελικόπτερο και με το βαριά θωρακισμένο προεδρικό αυτοκίνητο, γνωστό ως Beast. Η εκπρόσωπος της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις για τους διάφορους ηγέτες ποικίλλουν» και πρόσθεσε ότι τα εν λόγω έγγραφα είναι απλώς για καθοδήγηση.

Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται αμερικανικές πηγές, το έγγραφο που διέρρευσε δεν είναι η έκδοση που έλαβε ο Λευκός Οίκος, η οποία δεν επιβάλλει τα ίδια όρια στον αριθμό των προσκεκλημένων και τους τρόπους ταξιδιού. Αυτό μεταφράζεται στο ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές της πρόσκλησης, η κάθε μία προσαρμοσμένη στην εκάστοτε χώρα. Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Το Politico αναφέρει ότι ένας ξένος πρέσβης με έδρα το Λονδίνο έστειλε μήνυμα στο WhatsApp νωρίς το πρωί της Κυριακής που έγραφε: «Μπορείτε να φανταστείτε τον Τζο Μπάιντεν στο λεωφορείο;».

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας και πρώην πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τίμοθι Μίλερ, «η ουσία είναι ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα πετούσε ποτέ εμπορικά ή/ θα έπαιρνε λεωφορείο».

Οι προσωπικότητες που θα παραστούν στη κηδεία

Οι πολιτικοί ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ θα παραστείσ τη κηδεία όπως και οι πρώην πρωθυπουργοί – Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ – είναι επίσης πιθανό να προσκληθούν.

Περίπου 1.800 άτομα παρακολούθησαν το μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου τον Απρίλιο του 2021, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η βασίλισσα της Δανίας, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας και ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας, και λογικά θα παραστούν στη κηδεία της βασίλισσάς Ελισάβετ.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο των Χρυσάνθεμων το 2019, σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για την κηδεία, και θα είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που έγινε αυτοκράτορας.

Το Reuters αναφέρει πως οι παρακάτω ηγέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στην κηδεία.

Η λίστα των προσκεκλημένων

-Τζο Μπάιντεν και Τζιλ Μπάιντεν, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών
-Alexander Van der Bellen, Πρόεδρος της Αυστρίας
-Jacinda Ardern, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
-Anthony Albanese, Αυστραλός πρωθυπουργός
-Gitanas Nauseda, Πρόεδρος της Λιθουανίας
-Ranil Wickremesinghe, Πρόεδρος της Σρι Λάνκα
-Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Γερμανίας
-Yoon Suk-yeol, Πρόεδρος της Νότιας Κορέας
-Jair Bolsonaro, Πρόεδρος της Βραζιλίας

-Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου
-Andrzej Duda, Πρόεδρος της Πολωνίας
-Sergio Mattarella, Πρόεδρος της Ιταλίας
-Τζάστιν Τριντό, Καναδός πρωθυπουργός
-Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
-Ο βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας
-Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας
-Egils Levits, Πρόεδρος της Λετονίας
-Paula-Mae Weekes, Πρόεδρος του Τρινiντάντ και Τομπάγκο
-Mohammad Shtayyeh, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός
-Sauli Niinisto, Πρόεδρος της Φινλανδίας
-Katalin Novak, Ούγγρος Πρόεδρος

Πώς θα καταφθάσουν οι αρχηγοί των κρατών

Την ημέρα της κηδείας, οι αρχηγοί κρατών και οι εταίροι τους θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με συνοδευόμενα πούλμαν από κάποια τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο, όπου, «λόγω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και οδικών περιορισμών», θα κληθούν να αφήσουν τα δικά τους αυτοκίνητα.

«Πολλαπλά και ολοκληρωμένα επίπεδα ασφάλειας θα υπάρχουν σε όλο το Λονδίνο και σε όλους τους επίσημους χώρους που χρησιμοποιούνται για την κρατική κηδεία και τις σχετικές εκδηλώσεις», αναφέρει δεύτερο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Μετά την κηδεία, οι ξένοι ηγέτες θα οδηγηθούν πεζή στο Dean’s Yard, εντός του Αβαείου, για να παραστούν σε δεξίωση, μετά την οποία θα επιστρέψουν με πούλμαν στο δυτικό Λονδίνο για να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους.

To τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας Ελισάβετ

Η σορός της βασίλισσας μεταφέρθηκε προχθες με νεκροφόρα από το Μπαλμόραλ στο παλάτι Holyroodhouse, στο Εδιμβούργο, σε ένα εξάωρο ταξίδι. Έφθασε περίπου στις 17:18 (ώρα Ελλάδας) στον καθεδρικό ναό τού St. Giles, όπου τελέστηκε ευχαριστήρια Λειτουργία για περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, τοποθετήθηκε πάνω στο φέρετρο το Στέμμα της Σκωτίας.

Το φέρετρο θα παραμείνει στον ναό, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα για 24 ώρες, προτού μεταφερθεί στο Λονδίνο.

Βασιλική αγρυπνία με τα 4 παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ γύρω από το φέρετρο

Η βασιλική οικογένεια έκανε αγρυπνία όλο το βράδυ στον καθεδρικό ναό.

Τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ συγκεντρώθηκαν γύρω από το φέρετρό της σήμερα, σε μια συγκλονιστική βραδινή αγρυπνία μέσα στον καθεδρικό ναό του St Giles, στο Εδιμβούργο.

Μετά από μια σύντομη πομπή, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, η βασιλική πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Έντουαρντ στάθηκαν ο καθένας σε μία από τις τέσσερις γωνίες του δρύινου φέρετρου με τα κεφάλια τους σκυμμένα, σε μια τελετή γνωστή ως Αγρυπνία των Πριγκίπων.

Τα τέσσερα μέλη της βασιλικής οικογένειας στάθηκαν χθες δίπλα σε τέσσερις τοξότες, που «φρουρούν» το φέρετρο φορώντας μακρυά φτερά στα καπέλα τους και οπλισμένοι με βέλη στα τόξα τους. Η Αγρυπνία των Πριγκίπων διήρκεσε περίπου 10 λεπτά.

Πολίτες, άλλοι κλαίγοντας και άλλοι με σκυμμένα κεφάλια, περνούσαν αργά δίπλα από το φέρετρο αφού περίμεναν υπομονετικά για ώρες για να τους επιτραπεί να μπουν στον καθεδρικό ναό.

Στο Λονδίνο μεταφέρεται σήμερα το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας

Σήμερα το απόγευμα, συνοδεία της πριγκίπισσας Άννας, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροσκάφος της RAF. Εν συνεχεία, θα οδηγηθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραμείνει για μία νύχτα, μέχρι να μεταφερθεί με στρατιωτικές τιμές στην ειδική αίθουσα του Γουέστμινστερ, όπου και θα παραμείνει για τέσσερις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα.

Πηγή: https://www.voria.gr/