Τα νέα μέτρα – Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 στις «κόκκινες περιοχές»

/

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αττική μετά τις 6 το απόγευμα ενώ το λιανεμπόριο θα λειτουργεί μόνο με click away.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η ένταξη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής στις «κόκκινες περιοχές». Αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα για τις περιοχές της Αττικής, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης:

  • αναστολή λειτουργίας λυκείων δια ζώσης και εφαρμογής τηλεκπαίδευσης
  • λειτουργία των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών δια ζώσης
  • λειτουργία λιανεμπορίου μόνο με click away – παύει να υφίσταται δηλαδή το click in shop
  • κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματα και ΚΤΕΟ λειτουργούν με τα υπάρχοντα μέτρα
  • Τόσο το λιανεμπόριο όσο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως το 8 το απόγευμα. Το Σάββατο και την Κυριακή θα παραμένουν κλειστά
  • Για τους χώρους λατρείας ισχύουν τα ίδια

Το Σάββατο θα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα super market, οι φούρνοι, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, βενζινάδικα και θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Και η λειτουργία των λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Σημειώνεται ότι η αναστολή τους θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Για τις μετακινήσεις θα γίνεται χρήση μόνο SMS για τους 6 λόγους από τις 5 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα το Σαββατοκύριακο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 5 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Τα μέτρα θα ισχύουν από αύριο στις 6 μέχρι τις 15 Φλεβάρη.

«Η Θεσσαλονίκη, η Αττική, η Πάτρα καθώς και οι 5 περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου η Πάτρα, η Χαλκίδα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και ο Άγιος Νικόλας παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογιίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο στόχος των προτεινόμενων υγειονομικών μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή παραμένει η εξισορρόπηση της επιδημιολογικής μετάδοσης και της κοινωνικής δραστηριότητας.

«Η επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων για τον περιορισμό της επιδείνωσης της επιδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα και στην Ελλάδα όπως και στον κόσμο σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται η κόπωση. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα και με υπομονή και επιμονή θα διαβούμε τους επόμενους δύσκολους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι να επιβάλουμε συνεχώς νέα μέτρα, επιβαρύνοντας την ψυχολογία των συμπολιτών μας. «Στόχος ήταν να προτείνουμε έξυπνα κάποια μέτρα για να μειώσουμε την κινητικότητα, χωρίς να μας περιορίσουν όπως τον περασμένο Μάρτιο», υπογράμμισε η κ . Παπαευαγγέλου.

«Με εφαρμογή πιστή των μέτρων να μπορέσουμε να επιπεδώσουμε την καμπύλη και να αποφύγουμε αύξηση των κρουσμάτων. Ένα από τα μέτρα είναι η μείωση της κυκλοφορίας νωρίτερα το Σαββατοκύριακο καθώς δεν έχει επίπτωση στην οικονομία ενώ μειώνει την πιθανότητα έκθεσης μέσω της κινητικότητας» εξήγησε.