Ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε το εμβόλιο για τον Covid-19

//

«Δεν πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλες χώρες της ΕΕ έναντι μικρότερων, όλες θα το πάρουν ταυτόχρονα» δήλωσε για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού η Επίτροπος Υγείας και Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέπτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη.

Η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και μέχρι να περάσουμε στη διαδικασία που αποδεικνύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, πρέπει να κάνουμε υπομονή. Το εμβόλιο δεν θα είναι η λύση για την έξοδο από τη μια μέρα στην άλλη» και συμπλήρωσε πως «πρέπει τα εμβόλια να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

«Θα έχουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με πιθανά εμβόλια για να βγούμε από την κρίση. Πέντε επί του παρόντος» και, όπως είπε η κ. Κυριακίδου στο Πρώτο Πρόγραμμα, «η ΕΕ δεν θα πει όχι και σε εμβόλια από άλλες χώρες, όπως Κίνα και Ρωσία, εφόσον αυτά πληρούν τις επιστημονικές προϋποθέσεις».

Επίσης, η Επίτροπος Υγείας και Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλες χώρες της ΕΕ έναντι μικρότερων. Όλες θα το πάρουν ταυτόχρονα. Έχουμε βάλει κριτήρια στα κράτη – μέλη ως προς το ποιες ομάδες πρέπει να λάβουν το εμβόλιο, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και ευπαθείς ομάδες κλπ.»

Τέλος, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι «παρόλο που η διαχείριση των εμβολίων αφορά τα ίδια τα κράτη-μέλη, εμείς συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές δίνουμε, όπως για την φύλαξη εμβολίων.
Κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να πάει σε εταιρεία, εκτός αν δηλώσει ως πέντε ημέρες πριν, ότι δεν θέλει να υπαχθεί σε κάποιο συγκεκριμένο συμβόλαιο».