Κινέζοι του εξωτερικού κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες για να δοθεί τέλος στους αυστηρούς περιορισμούς για την COVID19

/

Από το Σίδνεϊ έως το Τορόντο, οι διαμαρτυρίες Κινέζων εντείνονται αυτή την εβδομάδα, με τα αιτήματα για τέλος στους αυστηρότερους στον κόσμο περιορισμούς για την COVID-19 να εξελίσσονται σε φωνές για «ελεύθερη Κίνα» και παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Κινέζοι που ζουν στο εξωτερικό και οι υποστηρικτές τους έκαναν πορείες στο Σίδνεϊ, το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη και το Τορόντο, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται περισσότερες διαδηλώσεις.

«Ελεύθερη Κίνα, Σι Τζινπίνγκ φύγε» φώναξαν περίπου 30 άνθρωποι σήμερα στο Τορόντο. Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη, δεκάδες φώναξαν «όχι άλλα ψέματα» και «όχι άλλη λογοκρισία».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Έξω από το κινεζικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, με κάποιους εξ αυτών να κρατούν ολόλευκες σελίδες χαρτιού, που έχουν γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας στην Κίνα. Πολλοί φώναξαν συνθήματα στα κινεζικά, επικρίνοντας τις επιδόσεις της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αντίκτυπο της πολιτικής της για ‘μηδενικά κρούσματα COVID’, που έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και τις ελευθερίες των πολιτών. Κάποιοι ήταν απρόθυμοι να δηλώσουν το όνομά τους φοβούμενοι ότι συγγενείς τους στην Κίνα μπορεί να υποστούν παρενόχληση από τις αρχές.

Η οργή στην Κίνα και το εξωτερικό πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις αφού οι αρχές ανέφεραν ότι 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ένα περιστατικό το οποίο πολλοί απέδωσαν μέσω Διαδικτύου στους αυστηρούς κανόνες για την COVID, εξαιτίας των οποίων, όπως λένε, οι ένοικοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο φλεγόμενο κτίριο. Οι αρχές αρνούνται τις κατηγορίες αυτές.

Τα lockdowns και τα συχνά τεστ κορονοϊού για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους έχουν προκαλέσει οργή μεταξύ των Κινέζων στην ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό.

Στο Σίδνεϊ, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αργά τη Δευτέρα για ολονυκτία με κεριά στο δημαρχείο της πόλης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Περίπου 50 φοιτητές από την ηπειρωτική Κίνα συμμετείχαν στη διαδήλωση, δήλωσε ο Τσεν Γιονγκλίν, ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας που προώθησε την ολονυκτία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους με μάσκα, φορούσαν καπέλο και αρνήθηκαν να δώσουν το όνομά τους. Πολλοί είπαν πως πιστεύουν ότι αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας βρισκόταν στη συγκέντρωση και παρακολουθούσε. «Θα προσπαθήσουν να βρουν ποιοι είναι οι διοργανωτές», δήλωσε ο Τσεν, πρώην αξιωματούχος του κινεζικού προξενείου που αυτομόλησε το 2005. Η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία και υπηρεσίες του κινεζικού προξενείου στο Σίδνεϊ δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Καθώς οι διαδηλώσεις στο εξωτερικό εντείνονται, η κατάσταση στην Κίνα έχει επίσης κλιμακωθεί, με κατοίκους στην Γκουανγκτζόου, στο νότιο τμήμα της χώρας, να συγκρούονται με αστυνομικούς χθες βράδυ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στο να γίνονται γνωστές οι συγκεντρώσεις και να ξεκινούν συζητήσεις, με χιλιάδες διαδηλωτές της ηπειρωτικής χώρας και στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ηχητικών μηνυμάτων Clubhouse για να μοιραστούν τις απόψεις τους. Η Λουτσία, διαχειρίστρια του Clubhouse με 1.800 ακολούθους με έδρα την Ελβετία, δήλωσε στο Reuters: «Τα όρια του φόβου μου δεν είναι πλέον τα ίδια. Πριν φοβόμουν να με δουν και να με ακούσουν, αλλά τώρα ελπίζω να με δουν και να με ακούσουν!».

Στο Χονγκ Κονγκ, η Τάιγκερ, μια 24χρονη εργαζόμενη στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας από την ηπειρωτική Κίνα, εξεπλάγη όταν η αφίσα που βοήθησε να σχεδιαστεί στη μνήμη των θυμάτων της φωτιάς στη Σιντζιάνγκ έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια δήλωσε στο Reuters ότι είχε αρχικά μοιραστεί την αφίσα με περίπου 10 φίλους, καλώντας τους να συγκεντρωθούν στο κέντρο της μητρόπολης το βράδυ της Δευτέρας.

«Δεν ξέρω πώς έγινε γνωστό αλλά δεν το διοργάνωσα εσκεμμένα. Αλλά φάνηκε ότι όλοι σκέφτονταν ήδη το ίδιο πράγμα…Δεν υπάρχει λόγος για παρακίνηση», δήλωσε η Ταϊγκερ. «Και η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».