Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες

//

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Gema το εξαιρετικό και χρήσιμο βιβλίο «Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες – Πώς να συνδεθείτε με το σύμπαν των παιδιών σας από 0 έως 18 χρονών» των Καταλινά Μπρισενιό & Μαρί-Κλοντ Ντικά.

Σε μια εποχή όπου τα παιδιά έχουν ψηφιακό ίχνος πριν καλά καλά γεννηθούν, τι αντίκτυπο έχουν οι συνδεδεμένες τεχνολογίες στην οικογενειακή μας ζωή; Τι πραγματικά ξέρουμε για τις συνήθειες των παιδιών μας σε σχέση με τη χρήση οθονών και τις επισκέψεις τους στα κοινωνικά δίκτυα; Πώς επηρεάζουν οι ψηφιακές χρήσεις την ανάπτυξη των μικρών παιδιών; Τις κοινωνικές, συναισθηματικές και ερωτικές σχέσεις των εφήβων; Την ψυχική τους υγεία;

Το βιβλίο αυτό εξετάζει τα σημερινά διακυβεύματα στον συνδεδεμένο μας κόσμο. Προσφέρει στους γονείς δρόμους σκέψης, μυστικά και κόλπα για να καταλάβουν καλύτερα και να οριοθετήσουν τις ψηφιακές χρήσεις των παιδιών και των εφήβων τους – όπως και τις δικές τους. Με τρόπο απλό, σαφή και κατανοητό, εξηγούμε τι στάση να κρατήσει κανείς, πότε να ανησυχήσει για κάποια συμπεριφορά και πότε να αποδραματοποιήσει μια κατάσταση ή να πάψει να ασχολείται… με δυο λόγια όλα όσα πρέπει κανείς να κάνει (ή να μην κάνει) για να σταθεί πλάι στους νέους σε έναν κόσμο όπου οι οθόνες είναι πανταχού παρούσες.

Δημοσιογράφος εδώ και πάνω από 25 χρόνια, η Μαρί-Κλοντ Ντικά έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα media και την εξέλιξη των κοινωνικών δικτύων, καλύπτοντας ταυτόχρονα και πολλά κοινωνικά θέματα. Ήταν αρχισυντάκτρια στο Infopresse, όπως και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Le Devoir και συνεργάτρια σε διάφορα περιοδικά. Είναι συγγραφέας της βιογραφίας του Κεμπεκιανού διαφημιστή Ζακ Μπουσάρ και συνσυγγραφέας ενός βιβλίου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε επιχειρήσεις. Είναι μητέρα δύο δίδυμων αγοριών 18 ετών.

H Καταλινά Μπρισενιό είναι προσκεκλημένη καθηγήτρια στη Σχολή Μέσων Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στο Μοντρεάλ. Έπειτα από την ενασχόλησή της με τη διαχείριση και την παραγωγή στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, συγκρότησε και αργότερα διεύθυνε την υπηρεσία στρατηγικής επαγρύπνησης του Ταμείου Μέσων Επικοινωνίας του Καναδά. Είναι ειδική σε θέματα τάσεων της αγοράς και δημόσιων πολιτικών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μέσων επικοινωνίας και του πολιτισμού, και εμφανίζεται τακτικά με παρεμβάσεις της για σχετικά ζητήματα στα μέσα επικοινωνίας. Είναι μητέρα τριών αγοριών 17, 13 και 2 ετών.