Πηγή: ΑΜΠΕ

Στέλνει διασώστες η Ελλάδα στην Τουρκία που έχει πληγεί από τον ισχυρό σεισμό 7,8 ρίχτερ

/

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία, που έχει πληγεί από ισχυρότατο σεισμό. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Συρία: Σε 783 ο νεότερος απολογισμός από τον σεισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και από διασώστες στις περιοχές ανταρτών

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην νότια Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία, έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 783 ανθρώπους στη Συρία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν το συριακό υπουργείο Υγείας και διασώστες σε περιοχές που ελέγχουν ομάδες ανταρτών.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, που επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana, 403 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.284 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

Στις περιοχές ελέγχου των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 380 νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες.

Από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) έκανε λόγο για τουλάχιστον 255 νεκρούς και 811 τραυματίες στη βορειοδυτική Συρία.

Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 170 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Σεισμός 7,8 βαθμών: Τους 1.500 φτάνουν οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Τους 1.500 φτάνουν οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα, ο οποίος έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην επαρχία Καχραμανμαράς και συγκλόνισε στη διάρκεια της νύκτας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Ακολούθησε άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών στην ίδια περιοχή περίπου στις 12:25 ώρα Ελλάδας.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, τουλάχιστον 5.385 έχουν τραυματιστεί, ενώ 2.470 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

“Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα.

“Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμίων σε πολλά κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό”, πρόσθεσε.

“Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά”, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Βάσει των στοιχείων του συριακού υπουργείου Υγείας, τα οποία μετέδωσε το πρακτορείο SANA, 371 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που βρίκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν καταγράψει τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

Συρία: Ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα

Παιδιά που κλαίνε, ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα…ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη Συρία φαντάζει επώδυνα οικείος για τις οικογένειες των Σύρων και για τους διασώστες που έχουν εξουθενωθεί από σχεδόν 12 χρόνια βομβαρδισμών και εκτοπισμών.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών έβγαλε τους πολίτες από τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη σημαδεύσει τον πληθυσμό και έχουν αποδυναμώσει τα θεμέλια πολλών κτιρίων.

Στην πόλη Τζανταρίς στην επαρχία του Χαλεπίου, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, ένας σωρός από τσιμέντο, μεταλλικές ράβδους και στοίβες από ρούχα βρίσκεται στον τόπο όπου κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτίριο.

“Εδώ έμεναν 12 οικογένειες. Ούτε ένας άνθρωπος δεν βγήκε από εκεί μέσα. Ούτε ένας”, λέει ένας λεπτός νεαρός άνδρας με το σοκ ζωγραφισμένο στα μάτια του και το χέρι του δεμένο με επιδέσμους.

“Βγάζαμε έξω ανθρώπους μόνοι μας στις τρεις το πρωί”, λέει ο ίδιος.

Νεαροί άνδρες σκάβουν με τα νύχια τους μέσα στα συντρίμμια και με σφυριά προσπαθούν να σπάσουν τα κομμάτια τσιμέντου αναζητώντας τυχόν επιζώντες.

Δεξαμενές νερού και ηλιακοί συλλέκτες εκτοξεύθηκαν από τις ταράτσες και προσγειώθηκαν στο βρεγμένο έδαφος.

Τα Λευκά Κράνη, μια υπηρεσία διασωστών η οποία ιδρύθηκε στα εδάφη που κατέχουν οι αντάρτες για να βοηθάει τους τραυματίες από τους βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 147 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βορειοδυτική Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, οι αξιωματούχοι ανεβάζουν σε πάνω από 300 τον αριθμό των νεκρών και σε τουλάχιστον 1.000 των τραυματιών.

“Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε τις ζωές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ακόμη και αν οι ομάδες μας είναι εξουθενωμένες, δεν έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε”, είπε ο επικεφαλής των Λευκών Κρανών Ρέντ Φαρές τηλεφωνικώς στο Reuters.

Όπως εξηγεί, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με τα χρόνια έχουν καταστήσει τα σπίτια τόσο εύθραυστα που “καταρρέουν αμέσως” προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών.

ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστεί ευάλωτοι από τη σύγκρουση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που υποστηρίζουν ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται επί χρόνια για τη διάσωση ανθρώπων από βομβαρδισμούς και από αεροπορικές επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συχνά πλήττουν την ίδια περιοχή πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διασωστών.

“Τουλάχιστον τώρα δεν θα μας βομβαρδίσει κανένας την ώρα που δουλεύουμε”, σχολιάζει κυνικά ο Φαρές.

Αλλά οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες συνιστούν μια ακόμη πρόκληση για τους διασώστες που περιγράφουν ότι ολόκληρες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει εκτεθειμένες σε πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές βροχές.

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρα κατασκευασμένες δομές που είχαν στηθεί για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και που φιλοξενούν Σύρους οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, λέει ο Άχμεντ αλ-Σιχ, ένας κάτοικος μιας γειτονικής πόλης.

Πιο δυτικά, στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Αφρίν που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τοποθετεί πτώματα μέσα σε μαύρες σακούλες, ενώ στο βάθος ακούγονται ουρλιαχτά μωρών.

“Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονται παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος και ακόμη νιώθουμε μετασεισμούς”, λέει ο κάτοικος της Αφρίν, ο Ιμπραΐμ Ομπέιντ.

Πηγή : ΑΜΠΕ