Βελτίωση καταγράφει η Ελλάδα στην έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο

/

Την πιο αξιοσημείωτη συνολική βελτίωση χώρας στην Ευρώπη καταγράφει η Ελλάδα στην έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο, παρά τις παρατηρήσεις της για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ανεβαίνει εννέα θέσεις στο λεγόμενο «δείκτη ταξινόμησης» για το 2022 και από την 34η θέση το 2021, ανέβηκε πέρυσι στην 25η θέση του σχετικού καταλόγου. Η επίδοση αυτή της Ελλάδας είναι η πέμπτη καλύτερη απ’ όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η συνολική βαθμολογία της χώρας βελτιώθηκε από 7,56 το 2021 σε 7,97 το 2022 και οι βελτιώσεις αφορούν τις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη. Η θέση της χώρας βελτιώθηκε στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, χάρη στην αυξημένη προσπάθεια των αρχών να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή και να διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων. Η βαθμολογία της Ελλάδας για τη λειτουργία της κυβέρνησης βελτιώνεται επίσης αξιοσημείωτα, ενώ ο έγκυρος δημοσιογραφικός οργανισμός υπογραμμίζει πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά τον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19, βοηθώντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε πληγεί στα χρόνια της κρίσης μετά το 2010. Σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit, η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να είχε υποστεί μόνιμο πλήγμα, αν υπήρχε κακή διαχείριση της πανδημίας, εντούτοις το 2022 ο τουρισμός ανέκαμψε σθεναρά, επιστρέφοντας σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα ρεκόρ.

Παρομοίως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίσθηκε επιδέξια τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, καταφέρνοντας να αποφύγει το είδος της κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που είχαν χαρακτηρίσει τα χρόνια του 2010.

Τέλος η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες για να άρει περιορισμούς που σχετίζονταν με την πανδημία, με αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις σε αρκετούς δείκτες κατά το 2022, υπογραμμίζεται στην έκθεση του Economist Intelligence Unit.