Πρωτοτυπία στο Δήμο Χαϊδαρίου: Προκράτηση θέσης σε δημοτικά λεωφορεία μέσω εφαρμογής

Το Χαϊδάρι είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που ξεκινά, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, το πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να κάνουν κράτηση θέσης σε άμεσο χρόνο, μέσω εφαρμογής από κινητό τηλέφωνο.

Τα δρομολόγια της πιλοτικής γραμμής, τα οποία και ξεκινούν σήμερα, θα ενταχθούν στη Δημοτική Συγκοινωνία Χαϊδαρίου, συνδέοντας την περιοχή του Δάσους με το κεντρικό Χαϊδάρι και τον Σταθμό Μετρό Αγία Μαρίνα, ενώ η διαδικασία κράτησης είναι αρκετά απλή και δωρεάν για τους δημότες, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να βλέπουν από το κινητό τους που βρίσκεται το λεωφορείο.

Τα δρομολόγια ξεκινούν από την Πλατεία Ελευθερίας κάθε 40 λεπτά, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και θα ακολουθούν την διαδρομή Πλατεία Ελευθερίας – Πλάτωνος – Κύπρου – Κουνέλια – Προφήτης Ηλίας – ‘Ανοιξη – Χρ. Περραιβού – Χρυσοστόμου Σμύρνης – Χίου – Μετρό Αγία Μαρίνα – Αττίκ – Πλαστήρα – Χρ. Περραιβού – ‘Ανοιξη – Προφήτης Ηλίας – Κουνέλια – Κύπρου – Λεωφόρος Αθηνών 1 – Λεωφόρος Αθηνών 2 – Ηρώων Πολυτεχνείου – Πλατεία Ελευθερίας.

Τονίζεται ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της καινοτόμου εφαρμογής έγινε από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, μέλη της οποίας συνεργάστηκαν στενά όλη αυτή την περίοδο με τα στελέχη του δήμου Χαϊδαρίου.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σε μια κρίσιμη περίοδο, παρέχουμε τη δυνατότητα στους δημότες μας να μετακινούνται εντός της πόλης μας δωρεάν, με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό. Ευχαριστούμε θερμά τον ΟΑΣΑ για την εμπιστοσύνη που δείχνει στον Δήμο μας ώστε να ξεκινήσει στο Χαϊδάρι αυτό το πραγματικά καινοτόμο πρόγραμμα αλλά και την ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εξαιρετική δουλειά και την άρτια εφαρμογή που είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού σε όλη τη χώρα. Σε μια νέα ψηφιακή εποχή, ως δήμος Χαϊδαρίου θα συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες με βασική μας προτεραιότητα την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών».

Σχολιάζοντας τη λειτουργία της πιλοτικής γραμμής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ΟΑΣΑ εστιάζει στις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και τα ευφυή συστήματα μεταφορών. Η εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών στις μετακινήσεις των επιβατών, καθιστούν τον Οργανισμό πρωτοπόρο στη «ψηφιοποίηση» της αστικής κινητικότητας. Αναμφίβολα, η χρήση ενός τέτοιου «ευφυούς» συστήματος μεταφορών από τον ΟΑΣΑ μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με προσαρμογή στις ανάγκες μετακίνησης, και στην ορθολογικότερη διαχείριση των μέσων μεταφοράς και της εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου».

Επισημαίνεται ότι οι πολίτες που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα μπορούν να κάνουν κράτηση και τηλεφωνικά από την προηγούμενη ημέρα. Οι κρατήσεις θα γίνονται μέσω της σελίδας www.haidari.gr/smartbus ή στο 15250.