Γαλλία Βρετανία και Αυστραλία κατά του Πεκίνου για το θέμα απόκρυψης στοιχείων για τον κορωνοϊό

/

Μετά την κατά μέτωπον επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας και άλλες χώρες στρέφουν τα βέλη τους κατά του Πεκίνου, θεωρώντας ότι απέκρυψε βασικά ερευνητικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Ήδη, ο Πρόεδρος Μακρόν μιλάει για σκοτεινά σημεία, ενώ εξηγήσεις ζητούν Βρετανία και Αυστραλία.

Η παρουσία του εργαστήριου της Ουχάν λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αγορά της, εκεί που ξεκίνησε η πανδημία, τροφοδοτεί εικασίες για πιθανή διαρροή.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πολλές επισκέψεις στο ινστιτούτο, είχε προειδοποιήσει το 2018 τις αμερικανικές αρχές για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο που ερευνούσε τους κορωνοϊούς που προέρχονταν από τις νυχτερίδες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση του κορωνοϊού από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι «υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε».

Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου εντάσσονται στις αμφιβολίες που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε λίγο νωρίτερα το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα».

Αλλά και η Αυστραλία αύξησε σήμερα την πίεση που ασκείται στην Κίνα από διάφορες χώρες για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία του κορωνοϊού.