Άρση της καραντίνας υπό όρους σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία

/

Στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προσανατολίζονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τη μείωση στον αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό, που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα.

Στη Γαλλία, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την σταδιακή άρση της καραντίνας από τις 11 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, η κοινωνική αποστασιοποίηση και θα αποφεύγονται οι χειραψίες.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε τεστ, να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ή σε ξενοδοχεία εφόσον διαγνωστούν θετικοί, να μην πηγαίνουν καλοκαιρινές διακοπές και να φορούν υποχρεωτικά μάσκες.

Στη Γερμανία, που μετρά περισσότερα από 145.000 κρούσματα και περίπου 4.500 θανάτους, το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση των μέτρων έγινε με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων με έκταση μικρότερη των 800 τ.μ.

H μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί ωστόσο περισσότεροι από 23.000 θάνατοι, δημιουργεί μια χαραμάδα ελπίδας. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων από τις 3 Μαΐου με παράλληλη συνέχιση της τηλεργασίας.

Στην Ισπανία, όπου οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 20.000, από τις 27 Απριλίου αίρεται η απαγόρευση εξόδου των παιδιών, ενώ από τις 14 Μαΐου ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις.