Ο πρώτος ασθενής με Covid-19 στο Μιλάνο από τον Νοέμβριο του 2019

/

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη με τις υπογραφές του Università Statale di Milano και του Ευρωπαϊκού Δερματολογικού Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό British Journal of Dermatology φέρνει το ρολόι της αρχής της πανδημίας στην Ιταλία ήδη από το Νοέμβριο του 2019.

Εκείνη την περίοδο λοιπόν, μια 25χρονη γυναίκα από το Μιλάνο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο της πόλης με μια ασυνήθιστη μορφή εξανθήματος για τα αίτια του οποίου οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βγάλουν άμεσα συμπεράσματα. Σημειωτέον, η ασθενής δεν παρουσίαζε κανένα άλλο σύμπτωμα, εάν εξαιρέσουμε έναν ελαφρύ πονόλαιμο.

Οι γιατροί παρακολούθησαν τη νεαρή γυναίκα για πέντε ολόκληρους μήνες, μέχρι που αποθεραπεύτηκε πλήρως. Η ιατρική ομάδα όμως συνέχισε την έρευνα με ιστολογικές εξετάσεις και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Έτσι λοιπόν τον Ιούνιο του 2020 πραγματοποιήθηκε τεστ αντισωμάτων Covid-19 σε δείγμα δέρματος της ασθενούς, το οποίο και βγήκε θετικό.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την σημασία της μελέτης των εξανθημάτων στους ασθενείς CoViD. Επίσης αλλάζει τα δεδομένα που γνωρίζαμε για τον ασθενή 1, εφόσον μέχρι πρόσφατα φαινόταν πως ήταν ένα μικρό παιδί, του οποίου η μόλυνση χρονολογείται στον Δεκέμβριο 2019 και που πάλι είχε βρεθεί χάρη σε δερματολογική εξέταση.

Βάσει μελετών, μόνο το 5-10% των ασθενών CoViD-19 υπέφεραν και υποφέρουν από δερματολογικές παθήσεις, ως μοναδικό σύμπτωμα του ιού, ενώ επιστημονική μελέτη νοσοκομείου του Lecco τον Μάρτιο του 2019 ανέδειξε πως αυτό το σύμπτωμα προκύπτει στο 20% περίπου των ασθενών με το ίδιο νόσημα.