Digital StillCamera

Νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε αίθουσες προκατ

/

Σε προκατασκευασμένες αίθουσες θα λειτουργήσουν δημόσια νηπιαγωγεία καθώς και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από Σεπτέμβριο, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό και υπάρξει ανάγκη για μείωση του αριθμού των παιδιών ανά αίθουσα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και στις περιφέρειες να προμηθεύονται προκατασκευασμένες αίθουσες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την υλοποίηση της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021. Οπως επισημαίνεται, το ίδιο ισχύει και για τους δημοτικούς και βρεφικούς σταθμούς.

Περαιτέρω, επιτρέπεται η επιχορήγηση δήμων σε δημοτικές επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη υποχρεωτικά λόγω κορωνοϊού. Η επιχορήγηση θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη λειτουργικών αναγκών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας.

Αλλαγές όμως προβλέπονται και στις μετακινήσεις και αποσπάσεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς βάσει του νομοσχεδίου στις κατηγορίες των υπαλλήλων που εξαιρούνται από την κινητικότητα προστίθενται και οι υπάλληλοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εποπτεύονται από τα υπουργεία Παιδείας και Άμυνας. Επίσης, εφόσον κάποιος υπάλληλος που εργάζεται σε ανταποδοτική υπηρεσία δήμου ζητήσει απόσπαση για λόγους συνυπηρέτησης, η απόσπασή του μπορεί να γίνει μόνο σε ανταποδοτική υπηρεσία άλλου δήμου.

Ως προς τους προϊσταμένους, προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι που είναι σε θέση ευθύνης για πάνω από δέκα χρόνια, μοριοδοτούνται με 1,5 μόριο για κάθε μήνα άσκησης των καθηκόντων τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις για την κάλυψη των τεχνικών αναγκών μικρών δήμων. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) να συνάπτει συμβάσεις με μηχανικούς οι οποίοι θα επικουρούν τους μικρούς δήμους που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες. Για τον σκοπό αυτό η ΕΕΤΑΑ θα καταρτίσει ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα εγγράφονται μηχανικοί ανά ειδικότητα και εξ αυτών θα γίνεται η επιλογή.

Πηγή: Kathimerini.gr