Έρχεται η Άριελ – Μήνυμα από το «112» σε συγκεκριμένες περιοχές

//

Μήνυμα προειδοποίησης έφθασε στα κινητά των κατοίκων της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς από το 112 για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να «χτυπήσουν» σήμερα τα δύο νησιά.

Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ανακοίνωσε πριν λίγο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

«Από σήμερα Τετάρτη 30/11/2022 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 1/12/2022 το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL” θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στον καιρό στη Ζάκυνθο, με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις ανέμους 7-8 μποφόρ.

Γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Συστήνουμε δε, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή τις βραδινές ώρες της Τετάρτης!!

-Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι όλων των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν. -Επίσης παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.

Μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλους σε κατοικίες και επιχειρήσεις σε παλαιότερες κακοκαιρίες, παρακαλούνται οι κάτοικοι:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. -Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει. -Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους. -Να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά τον χρόνο ισχύος της επιδείνωσης.

Για ο,τιδήποτε νεώτερο υπάρξει από την Ε.Μ.Υ. σχετικά με επιδείνωση του καιρού, θα υπάρξουν νεώτερα Έκτακτα Δελτία Τύπου.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, είναι σε πλήρη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα.

Για την έγκυρη και σωστή ενημέρωσή τους όλοι οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr, ενώ τις σχετικές οδηγίες προστασίας, μπορούν να τις πληροφορηθούν, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Νέα σύσκεψη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ariel»

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ariel» που πλήττει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων βρέθηκε η αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία με την ονομασία «Ariel», καθώς και η μέχρι τώρα εξέλιξή της.

Ως εκ τούτου, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και χθες, Τρίτη, 29 Νοεμβρίου.

Δείτε τις οδηγίες αυτοπροστασίας:

Από καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3TgqBb9

Από κεραυνική δραστηριότητα: https://bit.ly/3CWmfAQ

Από πλημμύρες: https://bit.ly/3RZDXHR

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ariel», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (1-12-2022).

Τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά, αλλά και να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.