Στην περαιτέρω περικοπή των προοπτικών της πετρελαϊκής αγοράς προχωράει ο ΟΠΕΚ, ο οποίος «βλέπει» αυξημένες καθοδικές πιέσεις στην παγκόσμια ζήτηση για αργό, λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως ο κορωνοϊός και η αδύναμη ανάπτυξη σε Ινδία και Ασία.
Σύμφωνα με έκθεση του πετρελαϊκού καρτέλ, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα κυμανθεί για φέτος στα 90,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σχεδόν 400.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. Σε σύγκριση, μάλιστα, με την αντίστοιχη κατανάλωση του 2019, η μείωση ανέρχεται στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ επέρχεται εν μέσω ενός κοκτέιλ αρνητικών εξελίξεων, το οποίο αφορά αφενός την εξασθενημένη οικονομική ανάκαμψη, αφετέρου τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση για πετρέλαιο. Μάλιστα, αντίστοιχη μείωση στην πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται και στις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, και ιδίως στην Ινδία.
«Οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, κυρίως σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΕΚ. «Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας και της πετρελαϊκής ζήτησης στην Ασία και τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, παραμένει αβέβαιος» σπεύδει να προσθέσει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΕΚ εκτιμάει ότι η πετρελαϊκή ζήτηση, κατά τη διάρκεια του 2021, θα αυξηθεί μόλις κατά 6,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα διαμορφωθεί στα 96,9 εκατ. βαρέλια, δηλαδή σχεδόν 400.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του καρτέλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη «αγορά» πετρελαίου συναντάται στην Ασία, όπου η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη, λόγω της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού και οι αδύναμοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση για αργό.
Στο πλαίσιο αυτό, στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του WTI υποχωρεί, αυτή τη στιγμή, κατά 0,65% στα 37 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του Brent κατά 0,60% στα 39,59 δολάρια ανά βαρέλι.
Πηγή: kathimerini.gr