Photo by Andrey Metelev on Unsplash

Μεγάλη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος

/

Σημαντική άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται στην προημερήσια αγορά για αύριο Παρασκευή, σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου που ακολούθησε.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για αύριο διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τη σημερινή τιμή, δεν αποτελεί ωστόσο ρεκόρ καθώς τους προηγούμενους μήνες είχε διαμορφωθεί και σε υψηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα η τιμή του φυσικού αερίου στην πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας διαμορφώνεται σήμερα το μεσημέρι στα 120,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 36,1%.

Η αύξηση της τιμής για το ρεύμα οφείλεται και στην μεγάλη μείωση (σχεδόν 50%) της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές που αναμένεται αύριο, σε σχέση με την σημερινή ημέρα, καθώς το κενό καλύπτεται από τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στη συνεδρίαση θα μετάσχουν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος ττης ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι-Βουτιά στα χρηματιστήρια 

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα άλμα, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, πουλώντας κυρίως το αργό της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο έως τα 103,78 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Αυγούστου του 2014 και κινούνταν στα 103,18 το βαρέλι στις 10:30 ώρα Ελλάδας, με άνοδο κατά 6,34 δολάρια ή 6,5%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άλμα κατά 5,48 δολάρια, ή 6%, στα 97,58 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθαν στα 98,46 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Αυγούστου του 2014.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει αύξηση άνω των 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές του 2022 λόγω φόβων ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, διαταράσσοντας την τροφοδοσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ