Η πρώτη πραγματική φωτογραφία του SARS-CoV-2

/

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε δει αμέτρητες απεικονίσεις του κορoνοϊού με τη βοήθεια του υπολογιστή. Αυτή την φορά, ερευνητές της αυστριακής εταιρείας «Nanographics» του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, χρησιμοποίησε την 3D τεχνολογία για να απεικονίσει τον ιό SARS-CoV-2, με τη βοήθεια κατεψυγμένων δειγμάτων του.

Πρόκειται για το πιο ακριβές μοντέλο του ιού SARS-CoV-2 και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Nanographics με τα ερευνητικά κέντρα KAUST και Scripps Research καθώς και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιεννης (TU Wien).

Ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός, ώστε να μπορέσουν να βρουν τρόπους για την καταπολέμησή του.

Όσο θα προχωρά η έρευνα, οι επιστήμονες της Nanographics θα ενημερώνουν το μοντέλο καθώς και τις φωτογραφίες στον ιστότοπό τους.

«Έγινε εκχύλιση «άθικτων» σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα, και στη συνέχεια σάρωση με την μέθοδο της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (Cryo-EM) στην οποία το δείγμα καταψύχεται και βομβαρδίζεται από ηλεκτρόνια. Η εκτροπή των ηλεκτρονίων λόγω αλληλεπίδρασης με το δείγμα δίνει μια εικόνα της δομής του του ιού», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild εξηγώντας την μέθοδο φωτογραφικής αποτύπωσης του κορωνοϊού που εφάρμοσε η αυστριακή εταιρεία.

H μελέτη έγινε με τη βοήθεια ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.