Τα δυο σενάρια για τη νέα σχολική χρόνια

/

Το νέο κύμα της πανδημίας με την αύξηση των κρουσμάτων επαναφέρει τη συζήτηση για τη λειτουργία των σχολείων. Η νέα σχολική χρονιά έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 7 Σεπτεμβρίου, κανείς όμως δεν γνωρίζει τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε και ποια μέτρα θα κριθούν απαραίτητα.

Με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τη νέα σχολική χρονιά θα υπάρξουν αυξημένα μέτρα προστασίας, αποστάσεις ασφαλείας, αντισηπτικά, ενδεχομένως μάσκες για μαθητές και καθηγητές.

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επαναλειτουργία των σχολείων. Είτε να λειτουργήσουν κανονικά με όλους τους μαθητές, είτε να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία. Δηλαδή μέρα παρά μέρα σε τμήματα των 15 μαθητών.

Για τους δασκάλους και τους γονείς, ζητούμενο είναι τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο και να μην χαθεί άλλος εκπαιδευτικός χρόνος.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και μετά τις υποδείξεις των ειδικών, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις συνθήκες που θα ανοίξουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο μαθητές επηρεάστηκαν από την πανδημία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι η πανδημία επηρέασε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μαθητές με τα σχολεία να κλείνουν σε περισσότερες από 160 χώρες.

«Περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά ήταν ήδη αποκλεισμένα από το σχολείο. Και μόλις το ένα τέταρτο των παιδιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποφοιτούν με βασικά προσόντα», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη Νέα Υόρκη, δάσκαλοι διαδήλωσαν λέγοντας πως δεν έχουν γίνει αρκετά για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Στο Ντάλας, μικροί μαθητές φόρεσαν την Τρίτη τις μάσκες τους, επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και επέστρεψαν στο σχολείο. Ωστόσο, δεκάδες σχολεία σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες δεν άνοιξαν…

Πηγή: ΕΡΤ