Ταξί χωρίς οδηγούς στο Φοίνιξ της Αριζόνα

Οι πολίτες στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ) θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να καλέσουν ταξί χωρίς οδηγούς, καθώς η Google επεκτείνει την υπηρεσία αυτόνομων οχημάτων της, Waymo.

Όπως ανέφερε η Waymo στο Ars Technica, πρόκειται να εκκινήσει σύντομα την υπηρεσία ταξί που είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια, η οποία θα είναι πλήρως αυτόνομη και ανοικτή στο κοινό. Η εν λόγω υπηρεσία αρχικά προορίζεται να λειτουργεί σε μια έκταση 50 τετραγωνικών μιλίων στα προάστια Τσάντλερ, Τέμπε και Μέσα στο Φοίνιξ.

Όπως τονίζεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η απόφασή της Waymo να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στο ευρύ κοινό υποδεικνύει ότι πιστεύει πως μπορεί να το κάνει με ασφάλεια- και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προς τα σχέδια της εταιρείας να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες σε εθνικό και αργότερα διεθνές επίπεδο, δεδομένου και ότι χάνει δεκάδες, «ίσως και εκατοντάδες» εκατομμύρια το τρίμηνο, σύμφωνα με το Ars Technica. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων πάει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της Waymo, αλλά, όπως εκτιμάται, ακόμα και οι διαδρομές της υπηρεσίας Waymo One, με τους οδηγούς ασφαλείας, είναι ζημιογόνες. Η εξαφάνιση του οδηγού ασφαλείας αποτελεί σημαντικό βήμα για να γίνει επικερδής η υπηρεσία (ωστόσο η Waymo ξεκαθαρίζει πως και πάλι θα έχουν επιβλέποντες εξ αποστάσεως). Όπως είπε στο Ars Technica εκπρόσωπος της Waymo, «αν ένα όχημα εντοπίσει πως ο δρόμος μπροστά μπορεί να είναι κλειστός λόγω εργασιών, μπορεί να σταματήσει στο πλάι του δρόμου και να ζητήσει να το δουν και άλλα μάτια, από τους ειδικούς». Οι ειδικοί αυτοί μπορούν στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν ότι ο δρόμος είναι κλειστός και να συστήσουν στο όχημα να ακολουθήσει άλλη διαδρομή.

Οι επιβλέποντες αυτοί (fleet responders) θα διαχειρίζονται πολλαπλά αυτοκίνητα ταυτόχρονα, αν και δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός. Όσον αφορά στο πώς θα επεκταθεί η υπηρεσία έτσι ώστε να «ανοίξει» σε περισσότερους πελάτες, η Waymo ανέφερε σε σχετικό blogpost πως θα αρχίσει με αυτούς που είναι ήδη μέλη του Waymo One και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα «καλωσορίσουμε περισσότερους ανθρώπους στην υπηρεσία, μέσω της εφαρμογής μας». Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την υπηρεσία ευρέως διαθέσιμη στην περιοχή μέσα σε μερικές εβδομάδες- ωστόσο, εάν επεκταθεί βραδύτερα, θα ήταν ένδειξη πως παραμένει ζημιογόνα.

Εκπρόσωπος της Waymo είπε στο Ars πως πριν την έλευση της πανδημίας τον Μάρτιο λάμβαναν χώρα 1.000-2.000 διαδρομές εβδομαδιαίως, 5-10% εκ των οποίων ήταν άνευ οδηγού- και αναμένεται να φτάσει ξανά στις 100 περίπου αυτόνομες διαδρομές εβδομαδιαίως πριν το τέλος του έτους, και μετά να αναπτυχθεί περαιτέρω.