ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΠΟΡΤΑ
ΦΩΤΟ: Elnews

Σχολεία: Πότε και πως θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

/

Με πρώτο σημαντικό δεδομένο το σκληρό lockdown μιας εβδομάδας που τέθηκε από χθες σε εφαρμογή, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θέτει επί τάπητος σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης με την υπουργό Παιδείας όλα τα σχεδιαζόμενα μέτρα για την ομαλή επανέναρξη και την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου.

«Θα συζητηθεί εκτενώς η όλη κατάσταση στις συσκέψεις της επιτροπής, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αν δηλαδή συνεχίζεται η επιβράδυνση του επιδημικού κύματος και αν υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης των κρουσμάτων.  Ο ρυθμός της μεταδοτικότητας είχε μειωθεί αλλά πρέπει να εξεταστεί ξανά» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αθανάσιος Τσάκρης  καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το αυστηρό lockdown, ήταν μια κίνηση προληπτική, ώστε να υποχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο και να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. «Παίζουμε άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται, για την αντιμετώπιση του ιού, καθώς η βελτίωση έρχεται δύσκολα και αργά», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου.

  • Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων

  • τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.
  • Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
  • Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.

Σημειώνεται ότι ασαφές παραμένει το τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση της Παρασκευής μια και η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν ξεκαθαρίζει το θέμα και ο κ. Πέτσας μίλησε ξεκάθαρα για άνοιγμα στις 11 του μηνός.

Σήμερα πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να διασαφημιστούν τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων, ενώ η σύσκεψη των ειδικών θα επαναληφθεί και προς το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ελεγχθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε σχέση με την εμφάνιση της «βρετανικής μετάλλαξης» του κορονοϊού στη χώρα μας. Μιλώντας στον Alpha, ο Χαράλαμπος Γώγος σημείσε ότι είναι αναμενόμενο να φτάσει και στη χώρα μας καθότι ο ιός δεν έχει σύνορα.

«Δεν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία μετάλλαξης στη χώρα μας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές» είπε.