Σήμα έναρξης για την 1η φάση εμβολιασμού των υγειονομικών

/

Με την προσθήκη από σήμερα 42 νέων νοσοκομείων – τα 5 Στρατιωτικά νοσοκομεία – στα 9 που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς ανεβάζει ταχύτητες η επιχείρηση «Ελευθερία». Πρόκειται για δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά, ενώ στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία.

Όπως ανακοινώθηκε ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ πραγματοποιείται σε 3 φάσεις, αρχή γενομένης από σήμερα, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται στις 20/1/2021.

Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, τα πρώτα εμβόλια έχουν φτάσει σε νοσοκομεία των μεγάλων περιφερειακών πόλεων, ενώ έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

Από το πρωί έχουν ήδη ξεκινήσει σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους οι εμβολιασμοί γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζόμενων, καθώς και του προσωπικού των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ, στις διάφορες γωνίες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο από σήμερα ξεκινά και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, όπως και των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας με στόχο οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες έως τις 20/1/2021.

Η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Οι πλατφόρμες μέσω των οποίων θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, θα ανοίξουν μετά τις 15 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Εν τω μεταξύ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει ότι αναβάλλεται η έναρξη εμβολιασμών σε 15 δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ αυτών, το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς», Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρρισίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Μυτιλήνης και Ρεθύμνου.

Το ζήτημα των εμβολιασμών μεταφέρθηκε και στο πολιτικό πεδίο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν σφοδρή κριτική καταλογίζοντας στην κυβέρνηση “ανύπαρκτο σχεδιασμό”, “αυτοσχεδιασμούς, ανικανότητα” και “παλινωδίες”

Για σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έκανε λόγο ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

«Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι «πρόθυμοι» που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική» είπε.

Μέχρι χθες έχουν γίνει 3.779 εμβολιασμοί σε 9 νοσοκομεία.