Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας 28 Ιανουαρίου 2021

/

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στο συλλαλητήριο μετέχουν ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Ομοσπονδίες Δασκάλων και Καθηγητών,  Διοικητικοί των Πανεπιστημίων, κάποιες φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, γονείς, νεολαίες και κόμματα που εναντιώνονται στην πρόσφατη απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. στις 9 το πρωί έκλεισε ο σταθμός μετρό «Πανεπιστήμιο».

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο -όπως επισημαίνει- ψηφίζεται «χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία» και καταλογίζει στο Υπουργείο Παιδείας αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, αναλγησία και απόσταση από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.
«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα», αναφέρει η ΟΛΜΕ.
Επίσης έχει εξαγγείλει για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 ως τις 14:00.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του ολοήμερου-απογευματινού. Όπως τονίζει, «δια μέσου του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος επιβάλλοντας, γι’ άλλη μια φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία». Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επί 10 μήνες άφησαν τους εκπαιδευτικούς αβοήθητους χωρίς καμία στήριξη να τα βγάλουν πέρα, κατά τη διάρκεια δύο lockdown, αλλά και μέσα σε αυτό το διάστημα, δεν έκαναν τίποτα, ώστε να επιλύσουν ζητήματα υποδομής, προσλήψεων εκπαιδευτικών, προσωπικού για την καθαριότητα, κλπ. Ήδη τις 2 πρώτες εβδομάδες που άνοιξαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει πάνω από 200 τμήματα ή/και σχολικές μονάδες! Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντί να ικανοποιήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, προχωρούν σε αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν το Δημόσιο σχολείο», υπογραμμίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο έχει ανακοινώσει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών και φοιτητών στα Προπύλαια και καλούν τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών», τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία. Τη στιγμή, μάλιστα, που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, δεν θωρακίζει τη δημόσια υγεία, κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί ένα νομοσχέδιο στην Παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, «σπρώχνει» τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια.