Πέτσας: Εισήγηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει λόγος προληπτικής καραντίνας για τον πρωθυπουργό

/

Με ευχές για ταχειία ανάρρωση στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αναφορά στο δεύτερο αρνητικό τεστ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε η εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Κρίσιμη η κατάσταση και στη χώρα μας, τόνισε ο κ. Πέτσας, ανακοινώνοντας ότι ενισχύονται οι δυνάμεις των μηχανισμών ελέγχου στη Βόρεια Ελλάδα και απευθύνοντας νέα έκκληση στους πολίτες. Από αύριο στις 6 το πρωί κλείνει το μεθοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής, ενώ ανοιχτές παραμένουν οι πύλες της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί.

Αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας».

Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρά συμπεριφορά απ’ ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Συμπεριφορά που θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

«Δυστυχώς η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες»

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα μένοντας σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς. Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δυστυχώς η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων.
Γι αυτό συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -αν χρειαστεί κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εισήγηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει λόγος προληπτικής καραντίνας για τον πρωθυπουργό»

«Όπως ξέρετε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου με τον Αρχιεπίσκοπο. Είχαν προηγηθεί τεστ κορονοϊού τα οποία ήταν αρνητικά και για τον πρωθυπουργό και για τον Αρχιεπίσκοπο. Ο πρωθυπουργός έκανε ξανά τεστ το οποίο ήταν επίσης αρνητικό πριν την αναχώρησή του για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο έλεγχός του με τεστ είναι συνεχής και ακολουθεί αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με αυτά τα δεδομένα η εισήγηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

«Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμέτωπη με το νέο πιο ισχυρό και πιο επικίνδυνο κύμα κορονοϊού»

«Σε πολλά κράτη παρά τα περιοριστικά μέτρα οι καμπύλες κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων αποδεικνύονται άκαμπτες. Σε κάποια κράτη τα συστήματα υγείας φθάνουν στα όριά τους και σε άλλα δηλώνουν το τέλος της αντοχής τους».
«Στην Ελβετία για παράδειγμα, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό έχουν καταληφθεί και η αρμόδια υπηρεσία της χώρας, μ’ ένα απ’ τα πιο σύγχρονα και ισχυρά συστήματα υγείας στον κόσμο λέει στους πολίτες ότι δεν μπορεί να τους περιθάλψει στις ΜΕΘ. Στη Γερμανία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Στην Πορτογαλία, η υπουργός Υγείας δηλώνει ότι το σημερινό επίπεδο διασποράς θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο σύστημα υγείας».

«1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα -Θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες»

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε: «Τώρα ωστόσο μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για αποτελεσματικά εμβόλια βλέπουμε μία αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φθάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως μέχρι τότε ας συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πολλές φορές είπαμε και τώρα το επαναλαμβάνουμε πιο δυνατά ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας αποφύγουμε λοιπόν την επικίνδυνη χαλάρωση.

Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων, το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού και η προετοιμασία είναι ήδη εντατική. Πρώτα απ’ όλα τα εμβόλια θα χορηγηθούν όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, δωρεάν. Σε ό, τι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού θα υπάρξουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Σε ερώτηση για το αν τρένα διαμορφώνονται ειδικά για τη διακομιδή ασθενών από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας απάντησε ενδεικτικά:

«Αντιμετωπίζουμε συνθήκες πολέμου, η χώρα αντιμετωπίζεται ως μια υγειονομική περιφέρεια, κάνουμε όποια ενίσχυση χρειάζεται, θα μεταφέρουμε αν χρειαστεί ασθενείς, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την σκληρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «σε όλες τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται αγωνία να επενδύσει σε μια καταστροφή. Να καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας, να καταρεύσει το σύστημα εκπαίδευσης. Δεν έχουμε δει εποικοδομητική πρόταση γι αυτό περιθωριοποιείται». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρόκαιται για «τιτάνια προσπάθεια που δεν κάνουν πολλές χώρες της Ευρώπης».