Κλειστά δημοτικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί έως 30 Νοεμβρίου

//

Την αναστολή της λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγήςκαι εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως σε δύο τρόπους: την σύγχρονη τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την τηλεκπαίδευση ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία θα ξεκινήσει από την Τετάρτη, μετά την σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Θα είναι υποχρεωτική και κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Θα πραγματοποιείται από τις 14.00 έως 17.00 για τα δημοτικά και από τις 14.00 έως τις 16.20 για τα νηπιαγωγεία με μικρά διαλείμματα.

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική τηλεόραση η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε πως από τις 9.00 το πρωί της Δευτέρας θα προβάλλονται τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, το μεσημεριανό – απογευματινό ωράριο προκρίθηκε για να διευκολυνθούν οι οικογένειες είτε γιατί έχουν μεγαλύτερα παιδιά που χρησιμοποιούν την τηλεκπαίδευση, είτε γιατί οι ίδιοι οι γονείς τηλεργάζονται και όλοι κάνουν χρήση φορητών συσκευών, αλλά και για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων της χώρας από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους.

Σχετικές οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της χώρας.

Στόχος, όπως είπε η υπουργός, είναι «να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων». «Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι», επεσήμανε.

Όπως και την περασμένη άνοιξη, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου να κρατηθεί η μαθησιακή διαδικασία ζωντανή, «σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες».

«Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις» πρόσθεσε για να καταλήξει: «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί. Και μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί».

Με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό το Δημόσιο – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

  • Λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με το απολύτως αναγκαίο πλέον προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία
  • Τηλεργασία για ειδικότητες όπου είναι εφικτό στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση κάτω από το 50% των εργαζομένων
  • Η διοίκηση κάθε υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα μείνουν σπίτι τους είτε για να εργαστουν με τηλε είτε κάνο χρήση άδειας
  • Οι γονείς – δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να εργαστούν είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους ή να κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

«Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε την οκογένεια που έχει παιδιά ώστε ο ένας από τους δύο γονιούς να είναι στο σπίτι. Από τη Δευτερα αυτό ισχύει απολύτως και για τους γονείς παιδιών σε δημοτικά, σχολεία, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σημείωσε ακόμη ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα με βάση τις ρυθμίσεις που έχει προβλέψει το υπ. Εργασίας.

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί εντάσσονται επίσης στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης: παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί για τους εργαζόμενούς τους και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής 50% για τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες κατόοπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν.

Για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είπε ότι θα είναι και αυτοί κλειστοί από τη Δευτέρα και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες. Προανήγγειλε επιπλέον την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό για τους ελέγχους τήρησης των περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε τέλος, έχει αποφασιστεί να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες και τα καταστήματα στη διάρκεια του lockdown και για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ενισχύει με 60 εκατ. ευρώ τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να αναπληρώσει τις απώλειες που υφίστανται.