Ισπανία: Φόρο τιμής στα 28.400 θύματα του κορωνοϊού

/

Φορώντας μαύρες μάσκες Iσπανοί και ξένοι αξιωματούχοι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Μαδρίτη με επικεφαλής τον βασιλιά Φελίπε.

Πολλοί από τους περίπου 400 προσκεκλημένους στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε έξω από το Βασιλικό Ανάκτορο στην Μαδρίτη, ήταν συγγενείς των τουλάχιστον 28.000 νεκρών από την Covid-19 στην χώρα αυτή που συγκαταλέγεται στις περισσότερο πληγείσες από την πανδημία σε όλη την Ευρώπη.

Οι συγγενείς των νεκρών απέθεσαν λευκά τριαντάφυλλα πάνω σε ένα ξύλινο μαύρο βάθρο, στο κέντρο του οποίου έκαιγε μια φωτιά.

Ο βασιλιάς είπε στους συγγενείς των θυμάτων: «Δεν είστε μόνοι με τον πόνο σας, είναι κοινός ο πόνος, είναι η θλίψη μας που σήμερα τη βλέπουν εδώ όλοι οι Ισπανοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από τους νεκρούς από τη νόσο ήταν ηλικιωμένοι «οι ζωές των οποίων άλλαξαν τον ρου της ιστορίας μας» προς τη δημοκρατία.

Ο βασιλιάς εξήρε τις οικογένειες των Ισπανών που τήρησαν μια από τις αυστηρότερες καραντίνες στην Ευρώπη επιδεικνύοντας «μεγάλο κουράγιο, αυτοθυσία και πειθαρχία», τα οποία, όπως είπε, ήταν σημαντικά για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απέτισε φόρο τιμής στους δημόσιους υπαλλήλους «που έδωσαν την μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή».

Σε μια σπάνια κίνηση ομοψυχίας, παρά τις συχνές εντάσεις με την Μαδρίτη για τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της Καταλωνίας, ο αυτονομιστής ηγέτης της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κιμ Τόρα, παρέστη στην τελετή.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox ωστόσο, η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αρνήθηκε να παραστεί χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση «μια διαφημιστική εκστρατεία υπέρ της κυβέρνησης» και λέγοντας ότι «η αλήθεια για τα θύματα δεν ανακοινώνεται».

Στη διάρκεια της τελετής μια ορχήστρα παιάνιζε τον ισπανικό εθνικό ύμνο.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για την διαχείριση της κρίσης, κήρυξε στα τέλη Μαΐου δεκαήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα, το μεγαλύτερο από τον εκδημοκρατισμό της χώρας μετά την πτώση του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr & ΑΠΕ-ΜΠΕ