Επανέρχεται η ενημέρωση για τον κορωνοϊό σε εβδομαδιαία βάση

/

Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών οδηγούν την κυβέρνηση στην επαναφορά της ενημέρωσης για τον κορωναϊό.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,  παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική κατάσταση για την Ελλάδα είναι καλύτερη από άλλες χώρες, υπογράμμισε ότι ο κυριότερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση.

«Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα πρέπει να τηρούμε αυτά που έχουμε αποφασίσει» σημείωσε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν για να μπει φρένο στα χειρότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε  Τρίτη στις 6 το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Πέτσας πάντως, διέψευσε ότι υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων για υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν απλά κάποιες απόψεις.

«Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι μια συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτης Rt, κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας.
Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, είπε ο κ. Πέτσας, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα.
«Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών.  Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με  αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».