Oργή για τον θάνατο της 22χρονης στο Ιράν

/

Η Μάχσα Αμινί άφησε λίγα μαλλιά της να φανούν έξω από το χιτζάμπ της και το πλήρωσε με την ίδια της την ζωή. Βρισκόταν με την οικογένειά της για επίσκεψη στην Τεχεράνη, όταν η ίδια συνελήφθη από την ειδική αστυνομία και μεταφέρθηκε στην φυλακή. Στη συνέχεια η νεαρή έπεσε σε κώμα και πέθανε.

Η ιρανική αστυνομία αρκέστηκε να πει πως επρόκειτο για ένα «ατυχές συμβάν», ωστόσο οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της.

Η οργή όμως των γυναικών στο Ιράν ξεχειλίζει.

 

Καίνε τις μαντίλες τους – 3 νεκροί

Εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, με πολλές γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους.

 

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει στις διαδηλώσεις, αλλά οι διαδηλωτές συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα κατά της ηγεσίας της χώρας.

 

 

Πρόκειται για τις εντονότερες διαμαρτυρίες που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια μετά από το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό.

Την ανησυχία του για τη δράση της αστυνομίας  στο Ιράν εξέφρασε και ο ΟΗΕ:

«Η υπηρεσιακή ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα αλ Νασίφ, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί -η οποία είχε συλληφθεί από την »αστυνομία ηθών» του Ιράν, που εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση του χιτζάμπ- και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν», υπογράμμισε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το κύμα των διαμαρτυριών μεταφέρθηκε και στα social media με πολλές γυναίκες να ανεβάζουν βίντεο που κόβουν τα μαλλιά τους. 

Πηγή: in.gr