Ένα αμφιλεγόμενο επιστημονικό επίτευγμα εγείρει μεγάλες συζητήσεις και έντονους προβληματισμούς. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατάφεραν να δημιουργήσουν την Εύα, ένα ρομπότ που εκφράζει ανθρώπινα συναισθήματα και αυτο-εκπαιδεύεται προκειμένου να το πετύχει.
Είναι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναπτύσσει, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης βαθιάς μάθησης , κοινωνικές δεξιότητες, αλληλεπιδρώντας συναισθηματικά με ανθρώπους.
Το ρομπότ εκφράζει μεγάλη γκάμα συναισθημάτων όπως ο θυμός, η αηδία, ο ενθουσιασμός και χαρά, η λύπη και η έκπληξη χρησιμοποιώντας 42 μικροσκοπικούς μηχανικούς μύες, οι οποίοι προσαρμόστηκαν πάνω στο εύκαμπτο πρόσωπό του ρομπότ.
Είναι εξοπλισμένη με το δικό της εγκέφαλο που επεξεργάζεται τα ερεθίσματα και αντιδρά, κάθε φορά, με πρωτότυπο τρόπο με τη βοήθεια των νευρωνικών δικτύων.
Για να διδάξει το ρομπότ η ερευνητική ομάδα των επιστημόνων μαγνητοσκόπησε ώρες βίντεο από το ρομπότ την ώρα που έκανε κάποιες τυχαίες εκφράσεις, το έβαλαν επι ώρες να βλέπει τα βίντεο και με την επαναληψιμότητα η Εύα βελτίωνε τις εκφράσεις της ώστε να έρθουν πιο κοντά στις ανθρώπινες.
Σήμερα η Εύα μπορεί ακόμη και μέσω βίντεο να αλληλεπιδράσει συναισθηματικά με ανθρώπους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πώς τα ρομπότ που εκφράζουν συναισθήματα, μπορεί να φανούν χρήσιμα σε χώρους δουλειάς, σε νοσοκομεία και σχολεία.
Πηγή: ΕΡΤ