“Earth Orchestra” η μεγαλύτερη ορχήστρα στην ιστορία

197 μουσικοί, από ισάριθμες χώρες του πλανήτη, σχημάτισαν την Earth Orchestra και ηχογράφησαν ένα τραγούδι με τίτλο «Together is beautiful», που από την Παρασκευή μεταδίδεται διεθνώς με στόχο να αναδείξει τη δύναμη της μουσικής να ενώνει τον κόσμο, ξεπερνώντας φυσικά και πολιτισμικά σύνορα.

Γραμμένο από τον Βρετανό μουσικοσυνθέτη Τζορτζ Φέντον (γνωστό για σάουντρακ ταινιών όπως «Επικίνδυνες σχέσεις», «Η μέρα της μαρμότας» και «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι»), το «Together is beautiful» αποτελεί κομμάτι ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε τρία χρόνια πριν και συνεχίστηκε, όχι χωρίς σκαμπανεβάσματα λόγω της πανδημίας, με τον κάθε συμμετέχοντα να ηχογραφεί τα μουσικά του μέρη σε διαφορετική τοποθεσία και το σύνολό τους να αποστέλλεται στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, για μερικές ακόμη προσθήκες και την τελική μείξη.

orchistra-tis-gis-o-ichos-toy-kosmoy-se-ena-tragoydi0
Το πρότζεκτ ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και κατάφερε να ολοκληρωθεί παρά τα προβλήματα της πανδημίας. Μάλιστα, ίσως το όλο εγχείρημα να φαίνεται την περίοδο αυτή και επίκαιρο και ιδανικό.

«Η Earth Orchestra είναι η μεγαλύτερη και κατά τη γνώμη μου η πιο ξεχωριστή ορχήστρα στην ιστορία. Η προθυμία αυτών των ταλαντούχων και διαφορετικών ανθρώπων τα λέει όλα. Πρόκειται για κάτι απλό και ουσιώδες, για έναν πολύ σπουδαίο και τιμητικό λόγο να συνθέσει κανείς μουσική», δήλωσε σχετικά ο Τζορτζ Φέντον. Θυμίζοντας ένα φωτεινό μουσικό μωσαϊκό, το τραγούδι, διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Universal, περιλαμβάνει μουσικούς από τις ερήμους της Μαυριτανίας μέχρι τα νησιά Τουβαλού του Ειρηνικού Ωκεανού και από τα υψίπεδα του Μπουτάν έως τα ηφαίστεια του Ελ Σαλβαδόρ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί παίζοντας άλτο σαξόφωνο η Σοφία Ρουμπάτη, γνωστή μεταξύ άλλων από το τζαζ κουιντέτο Yiasena.

Το εγχείρημα, μια έμπνευση των Βρετανών μουσικών παραγωγών Εμα Νιούμαν και Τζουν Ντέξτερ Σμιθ, θα συνοδευθεί στις αρχές του 2021 και από ένα μουσικό άλμπουμ με συνθέσεις του Φέντον καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Τζέιμι Βόλφελντ, που καταγράφει την όλη δημιουργική διαδικασία και τις προσωπικές ιστορίες κάποιων εκ των μουσικών.