«Cooking #WithRefugees»: Πρόσφυγες μαγειρεύουν φαγητά από τον τόπο τους

Δεν είναι η πρώτη χρονιά που το Cooking #WithRefugees, το φεστιβάλ μαγειρικής που διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, βάζει στην ίδια κουζίνα Έλληνες και πρόσφυγες σεφ, φέρνοντας ανθρώπους και γεύσεις κοντά. Αυτή του η διοργάνωση πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή, μερικές μέρες μετά το ναυάγιο της Πύλου. Πλην όμως οι άνθρωποι που χάθηκαν πριν από λίγες μέρες, δίπλα μας σχεδόν, αποτελούν έναν επιπλέον λόγο να σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Το φεστιβάλ, που για πέντε ημέρες, από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου, φέρνει κοντά μάγειρες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Καμερούν και την Ουκρανία με τους μάγειρες τεσσάρων εστιατορίων της Αθήνας, δείχνει έναν δρόμο συνάντησης και συμπερίληψης.

Η μαγειρική έχει ένα δικό της τρόπο να γεφυρώνει διαφορές. Τοπίο μοιράσματος κι ανταλλαγής, το φαγητό είναι, τρόπον τινά, μια παγκόσμια γλώσσα. Ανάλογες ενέργειες σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει κανείς άλλες κουλτούρες, άλλες συνήθειες, άλλες γεύσεις. Να βουτήξει το κουτάλι του σε μια κρύα ουκρανέζικη σούπα όπως η οκρόσκα. Ή να δοκιμάσει ένα κοτόπουλο όπως το φτιάχνουν στην κεντρική Αφρική. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η ένταξη των προσφύγων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν ενεργητικά στις κοινότητες που τους υποδέχονται. Η μαγειρική μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο επαγγελματικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει η εν λόγω δράση, εστιάζοντας στις δεξιότητες και τα ταλέντα ανθρώπων που οι διαδρομές της ζωής τούς έφεραν στη χώρα μας.

O Kώστας Λύκουρας και η Maria Borysenko έξω από το Σχεδία Home

Η Dianne Priscille Ndzouatchoua εξηγεί στην Αγάπη Μιχελή πώς φτιάχνεται ένα παραδοσιακό πιάτο του Καμερούν

Αρχή με Ουκρανία και Καμερούν

Το φεστιβάλ ξεκινάει στο Σχεδία Home, το εστιατόριο του ελληνικού περιοδικού δρόμου Σχεδία, όπου την Κυριακή 18 και την Δευτέρα 19 Ιουνίου τα oυκρανικά βαρένικι, η οκρόσκα, που λέγαμε, το ούζβαρ και το κέικ Κιέβου της Maria Βorysenko θα συναντήσουν τις γεύσεις του σεφ Κώστα Λύκουρα (Kολοκοτρώνη 56, Τ/213-02.31.220). Επίσης για ένα διήμερο, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και την Τρίτη 20, το κοτόπουλο Poulet DG της Diane Priscille Ndzouatchoua από το Καμερούν και τα πιάτα της σεφ Αγάπης Μιχελή θα συναντηθούν στο ταχυφαγείο νέας γενιάς Η Λόντζα της Γειτονιάς στα Εξάρχεια (Χαριλάου Τρικούπη 76, Τ/210-36.12.334).

H Roya Saifi με την Ελένη Σαράντη και την Ηλέκτρα Ρήγκου στην κουζίνα του Lost Athens

Ο Σύριος Adel Boshi και η Γωγώ Δελογιάννη στο Στοά Κεραμεικός

Συνέχεια με Αφγανιστάν και Συρία

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου σειρά έχει η αφγανική κουζίνα με την Roya Saifi να μαγειρεύει με την Ελένη Σαράντη και την Ηλέκτρα Ρήγκου στο παγκρατιώτικο Lost Athens (Αρχελάου 7, Τ/210-72.30.832), και την Πέμπτη 22 του μηνός η συριακή, με την Γωγώ Δελογιάννη να μοιράζεται την κουζίνα της στο εστιατόριο Στοά Κεραμεικός (Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός Τ/216-20.20.065) με τον Adel Boshi, κλείνοντας το φετινό φεστιβάλ.

Τραπέζι μπορεί να κλείσει κανείς επικοινωνώντας απευθείας με τα εστιατόρια.