Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με την πρόεδρο της δημοκρατίας

/

Τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία της πανδημίας και την ανεπαρκή της διαχείριση από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την ίδια, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων ώστε να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης, «έστω και αυτή την ύστατη στιγμή».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό απώλεια του ελέγχου και πως όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι όχι μόνο δεν χωράει εφησυχασμός, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά μας και πως «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα είναι να ενισχυθεί η καχυποψία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης ακόμα και στους επιστήμονες».

Δήλωσε ότι καταθέτει με αίσθημα ευθύνης αυτή την πρόταση προς τον πρωθυπουργό περιμένοντας «να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας». «Ειδάλλως», τόνισε, «είναι προφανές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».

Παράλληλα κατέθεσε πρόταση, μεταξύ άλλων, να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει η ΕΕ τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια του κορονοϊού ώστε να παρασκευασθούν εγχώρια και αν αυτό δεν ευοδωθεί να δοθεί η δυνατότητα για διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο. «Πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων ώστε να εμβολιασθεί ο πληθυσμός» είπε.

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα έγιναν μετά από συνάντηση που είχε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και το πρόγραμμα εμβολιασμού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.

«Η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό μέχρι τώρα, πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως σχεδόν οι 4.500 νεκροί είναι από τον Νοέμβρη και μετά. Πρόσθεσε πως ο κλασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ωστόσο όσο τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, έχει ευθύνη να καταθέτει και προτάσεις και ζήτησε για άλλη μια φορά ενίσχυση του ΕΣΥ, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και συνταγογράφηση των τεστ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας, γιατί αυτό που έχει σημασία αυτήν την ώρα είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας:

«Είναι πρόκληση για όλους μας πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες και υπάρχει κόπωση ιδιαίτερα από τους περιορισμούς. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και των συλλογικών φορέων κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα» και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία παγκοσμίως, και ανέφερε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει και των συνεχών μεταβολών των δεδομένων, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. «Δυστυχώς δεν υπάρχει ευθεία οδός στην αντιμετώπιση της πανδημίας» είπε.

«Και βέβαια κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι μοναδική, δεν είναι ένας απλός αριθμός, έχει τη δική της μοναδική σημασία. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα, τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά έως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας» υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου.