Με ένα κλικ η κατάθεση πινακίδων

/

Με διάταξη νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα μπορεί ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου να καταθέτει τις πινακίδες ψηφιακά. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων, θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να κάνουν τη διαδικασία από το σπίτι τους μέσω ειδικής online πλατφόρμας. Τι γλιτώνουν έτσι οι ιδιοκτήτες και ποια θα είναι πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες».

Σε περίπτωση που εντοπιστούν να κυκλοφορούν με τα οχήματα που έχουν δηλώσει σε ακινησία, θα κληθούν να πληρώσουν «τσουχτερά» πρόστιμα, που θα φτάνουν τα 10.000 ευρώ την πρώτη φορά, και τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει ακόμα μία διάταξη, σύμφωνα με την οποία, θα δοθεί η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων σε πληττόμενους από τη πανδημια του κορονοϊού οφειλέτες, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δόσεων το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω μη καταβολής δόσης- σε όσους πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου.

Τι γλιτώνουν οι οδηγοί από την κατάθεση των πινακίδων

Με την υποβολή δηλώσεων ακινησίας και την κατάθεση πινακίδων των οχημάτων τους, οι οδηγοί γλιτώνουν τα εξής:

Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.
Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Πρόστιμα

Εάν οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν επιλέξει να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία, καταθέτοντας πινακίδες έως τις 31 Δεκεμβρίου, υποχρεούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του 2020. Η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Αν για παράδειγμα για ένα όχημα προβλέπεται πληρωμή 120 ευρώ, στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τους, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το συγκεκριμένο ποσό αυτό, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οχήματος θα πληρώσει συνολικά 240 ευρώ (120+120 = 240 ευρώ).

Κατάθεση πινακίδων στη ΔΟΥ

Εκτός από την ηλεκτρονική διαδικασία, η κατάθεση πινακίδων πραγματοποιείται μέσω ΔΟΥ με τον εξής τρόπο:

α) Εκούσια ακινησία

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:

Δήλωση ακινησίας.
Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Πιο αναλυτικά χρειάζονται:

Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

Οι πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας
Να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους
Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο
Σημείωση: Σχεδόν όλες οι ΔΟΥ πλέον ΔΕΝ ζητούν Ε9 και αρκούνται μόνο σε μια υπεύθυνη δήλωση για τον χώρο που θα μείνει ακινητοποιημένο το όχημα

Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.

Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιφερειακών Ενοτήτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας θα υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβαστούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.