Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, σηκώνει απόψε για 8η συνεχή χρονιά αυλαία, επιστρέφοντας στη σκοτεινή αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Babylon, έπειτα από τρία χρόνια πανδημίας.
Το φεστιβάλ, παρά τις «εναλλακτικές» εκδοχές των τελευταίων χρόνων, εμφανίζεται ωριμότερο, ισχυρότερο και με σαφή προσανατολισμό στην προώθηση και την προβολή στη Γερμανία των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα. Στη φετινή διοργάνωση, η έμφαση δίνεται στην κωμωδία, στη σάτιρα και στην ελαφρά «dramedy». Έως και την Κυριακή, θα προβληθούν τριανταπέντε ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους – ανάμεσά τους, έξι διεθνείς, τρεις ευρωπαϊκές και δεκαοκτώ γερμανικές πρεμιέρες.
Το φεστιβάλ ανοίγει με την διεθνώς πρώτη προβολή της ταινίας «Εκεί που ζούμε», σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Γκορίτσα και σενάριο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη, με πρωταγωνιστές τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, τον Στέλιο Μάινα, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τη Μαρία Καλλιμάνη και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Μετά την προβολή, ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με το κοινό. Στη λήξη του φεστιβάλ, θα προβληθεί η ταινία «Dodo», σε σκηνοθεσία του Πάνου Χ. Κούτρα, με τους ‘Ακη Σακελλαρίου, Σμαράγδα Καρύδη και Τζεφ Μοντάνα. Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στο Βερολίνο, ενώ η διεθνής «πρώτη» της έγινε στο φεστιβάλ των Καννών.
Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, υπό τον τίτλο «Διαγωνισμός Αναδυόμενων Ελλήνων» (Emerging Greeks Competition), συμμετέχουν φέτος οι ταινίες: «’Ακουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, «Βlack Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή, «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση και «Με Αξιοπρέπεια», του Δημήτρη Κατσιμίρη. Το βραβείο της κατηγορίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ, το οποίο προσφέρει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Για το «Documentary Award by Musou», με έπαθλο 500 ευρώ από την Musou Music Group, θα διαγωνιστούν οι ταινίες «5 1/2 » των Μυρτώ Ιωαννίδου και Ιωάννας Παπαϊωάννου, με θέμα τους ανθρώπους που κάλυψαν όσα συνέβησαν στη φίκη της Χρυσής Αυγής, «Airland» του Xάρη Ραφτόγιαννη, ένα «χειροποίητο ντοκιμαντέρ για το χάος, την δημιουργία, την αποδόμηση, την απόδραση», «Femicidio» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, το οποίο ασχολείται με τις γυναικοκτονίες στην Ιταλία, «Κάλαντα» της Τζένης Τσιροπούλου, για έναν άνθρωπο, ο οποίος, αν και γιατρός, δεν σώζει ζωές, αλλά ζει με τον θάνατο, «Γιώτα Τελεία Ωμέγα» του Αλέξη Αλεξίου, γυρισμένο σε 8 χιλιοστά, «Μικροβίωμα» του Σταύρου Πετρόπουλου, ένα κωμικό ντοκιμαντέρ που μας μεταφέρει στην Ικαρία, για ένα επιστημονικό τεστ στους κατοίκους σχετικά με την μακροζωία και «Under the Lake» του Θανάση Τρομπούκη, το οποίο μας μεταφέρει στις αναμνήσεις των κατοίκων σε ένα ορεινό χωριό, που βουλιάζει σιγά σιγά σε μια λίμνη.
Η κριτική επιτροπή για τα δύο διαγωνιστικά τμήματα αποτελείται από την Μίργια Φρέζε, της εταιρίας παραγωγής MEDIA, την Σίντνει Λεβίν, σύμβουλο κινηματιγραφιστών ειδικευμένη στις συνεργασίες Αμερικανών με ξένους παραγωγούς και τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη, σκηνοθέτη, σεναριογράφος και συγγραφέας
Τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ είναι ο ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός Βαγγέλης Μουρίκης και θα προβληθούν τρεις από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες του: «Ο βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού, η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και οι «Ισοβίτες» του Θόδωρου Μαραγκού. Ο Βαγγέλης Μουρίκης θα βρίσκεται στην αίθουσα προκειμένου να συζητήσει με τους θεατές, έπειτα από κάθε προβολή.
Η φετινή διοργάνωση συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το οποίο θα διοργανώσει στο περιθώριο του φεστιβάλ συνεδρία «Cinematherapy», με τη συνθετική ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου να παντρεύει την ψυχοθεραπεία με τον κινηματογράφου.