4 οφέλη που αποκομίζουμε αν εντάξουμε τη βρώμη στο πρωινό μας

Ένα υγιεινό πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Ας δούμε τα οφέλη που αποκομίζουμε αν εντάξουμε τη βρώμη στο πρωινό μας.

1. Δίνει την αίσθηση κορεσμού για πολλές ώρες

Η βρώμη αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην επιβράδυνση της πέψης κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ερευνητές που εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης βρώμης στην όρεξη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή αυξάνει την πληρότητα και μειώνει την επιθυμία μας για φαγητό για τις επόμενες 4 ώρες.

2. Η βρώμη κάνει καλό στο έντερο

Η βρώμη συγκαταλέγεται στις πρεβιοτικές τροφές και τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε την ύπαρξη σύνδεσης ανάμεσα στην κατανάλωση βρώμης και την αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Η διατήρηση υγιών βακτηρίων στο έντερο ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη διάθεση και την πέψη και βοηθάει στην προστασία από ασθένειες.

3. Συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους

Ως μέρος του πρωινού μας η βρώμη μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διαχείριση όσο και στην απώλεια βάρους, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε κάποια αυστηρή δίαιτα. Περιέχει έναν ειδικό τύπο διαλυτών φυτικών ινών που ονομάζεται β-γλυκάνη, η οποία έχει θετικές επιδράσεις στην υπεργλυκαιμία, τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος και τη μείωση του βάρους, όπως έχουν δείξει έρευνες. Επιπλέον, το γεγονός ότι προκαλεί κορεσμό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς

Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακόμη και τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, ανάμεσα στα άλλα οφέλη της βρώμης, η υψηλή περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες την καθιστά μια τροφή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.